Łosoś w marynacie czosnkowej - Robert Sowa
Składniki dla 4 osób: 4 x 160 g fileta z łososia norweskiego (oczyszczone, umyte, bez skóry i ości).
Sposób przygotowania:
Główki czosnku przekroić na pół, każdy kawałek owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 175 st. C przez ok. 45 minut. Następnie wycisnąć czosnek z łupinek i zmiksować z liśćmi bazylii, oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny.
Marynatę nałożyć na łososia, włożyć rybę do torebki foliowej i wstawić do lodówki na ok. 6 godzin. W czasie marynowania należy przekręcać torebkę tak, aby marynata równomiernie otaczała filety z łososia. Przed rozpoczęciem grillowania zebrać z ryby nadmiar marynaty, a następnie doprawić ją do smaku solą i świeżo mielonym, czarnym pieprzem. Łososia ułożyć na tacce aluminiowej, podczas grillowania polewać marynatą.
Autor przepisu: mistrz kulinarny Robert Sowa
Stylizacja zdjęć: Ewa Gębska
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!