Lubecki tort marcepanowy
Z Lubeki, ojczyzny marcepanu.
- szczypta soli,
- 125 g cukru,
- 2 paczki cukru waniliowego,
- 125 g mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 opakowania śmietan-fixu,
- 850 g śmietany,
- 200 g mielonych orzechów laskowych,
- 350 g masy marcepanowej,
- 100 g cukru pudru,
- 16 szt. orzechów laskowych
25 g cukru, paczkę cukru waniliowego i śmietan-fix zmieszać. 750 g śmietany ubić dodając przygotowaną mieszankę. Wmieszać zmielone orzechy. 1/4 śmietany rozsmarować na spodnim blacie ciasta, nałożyć środkowy blat ciasta i również rozsmarować na mim 1/4 śmietany. Nałożyć wierzch, a pozostałą śmietanę rozsmarować na całym torcie. Tort odstawić w chłodne miejsce. Marcepan pokroić w kostkę. Cukier puder przesiać na stolnicę i wyrobić z marcepanem. Z folii spożywczej wyciąć krążek o średnicy 35 cm. Na lekko posypanej cukrem pudrem folii rozwałkować marcepan i nałożyć na tort. Folię zdjąć. Marcepan docisnąć, nadmiar obciąć. Powierzchnię tortu ponacinać tak, aby powstało 16 części. 100 g śmietany mocno ubić. Tort dekorować śmietaną przy pomocy rękawa cukierniczego. Na śmietanie układać orzechy. Środek tortu oprószyć cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 1920 kJ/459 kcal