Lubecki tort marcepanowy

Z Lubeki, ojczyzny marcepanu.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- szczypta soli,

- 125 g cukru,

- 2 paczki cukru waniliowego,

- 125 g mąki,

- łyżeczka proszku do pieczenia,

- 2 opakowania śmietan-fixu,

- 850 g śmietany,

- 200 g mielonych orzechów laskowych,

- 350 g masy marcepanowej,

- 100 g cukru pudru,

- 16 szt. orzechów laskowych Przygotowanie: Jajka rozdzielić. Białka z trzema łyżkami zimnej wody i solą ubić na sztywna pianę. Stopniowo dodać 100 g cukru i opakowanie cukru waniliowego. Stopniowo wmieszać żółtka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, wymieszać. Formę (26 cm) wyłożyć papierem, wylać na nią ciasto, wyrównać. Piec w 200 st. C przez 20-25 minut. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia, uwolnić z formy. Gotowe ciasto przeciąć w poprzek na trzy krążki.

25 g cukru, paczkę cukru waniliowego i śmietan-fix zmieszać. 750 g śmietany ubić dodając przygotowaną mieszankę. Wmieszać zmielone orzechy. 1/4 śmietany rozsmarować na spodnim blacie ciasta, nałożyć środkowy blat ciasta i również rozsmarować na mim 1/4 śmietany. Nałożyć wierzch, a pozostałą śmietanę rozsmarować na całym torcie. Tort odstawić w chłodne miejsce. Marcepan pokroić w kostkę. Cukier puder przesiać na stolnicę i wyrobić z marcepanem. Z folii spożywczej wyciąć krążek o średnicy 35 cm. Na lekko posypanej cukrem pudrem folii rozwałkować marcepan i nałożyć na tort. Folię zdjąć. Marcepan docisnąć, nadmiar obciąć. Powierzchnię tortu ponacinać tak, aby powstało 16 części. 100 g śmietany mocno ubić. Tort dekorować śmietaną przy pomocy rękawa cukierniczego. Na śmietanie układać orzechy. Środek tortu oprószyć cukrem pudrem.

Czas przygotowania: 60 minut

Jedna porcja zawiera: 1920 kJ/459 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas