Lubeckie jaskółcze gniazda

Z kotletów cielęcych.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 8 kotletów cielęcych,

- sól, pieprz,

- 4 łyżki średnio ostrej musztardy,

- 4 plastry gotowanej szynki,

- 4 plastry sera Gouda,

- 2 łyżki oleju,

- 200 ml wytrawnego wina białego,

- 200 ml bulionu warzywnego (instant),

- listek laurowy,

- 500 g ziemniaków,

- pół pęczka pietruszki,

- łyżka mąki Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w plasterki. Kotlety cielęce posolić, popieprzyć, jedną stronę posmarować musztardą. Plastry szynki, sera poprzekrawać i na każdym kotlecie ułożyć pół plasterka szynki i sera oraz plaster jajka. Wszystko zrolować i spiąć wykałaczkami. Olej rozgrzać na patelni, mięso obsmażyć, następnie zalać winem i bulionem, dodać listek laurowy i dusić 20 minut pod przykryciem. Ziemniaki obrać pokroić na kawałki, ugotować w osolonej wodzie. Pietruszkę drobno posiekać. Rolady wyjąć. Kwaśną śmietanę wymieszać z mąką i wmieszać do sosu, ponownie zagotować i gotować jeszcze 5 minut cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki odcedzić i posypać pietruszką. Rolady podawać z sosem, można dekorować świeżym liściem laurowym.

Czas przygotowania: 60 minut

Jedna porcja zawiera: 2940 kJ/702 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas