Lubeckie jaskółcze gniazda
Z kotletów cielęcych.

Składniki na 4 porcje:
- 4 jajka,
- 8 kotletów cielęcych,
- sól, pieprz,
- 4 łyżki średnio ostrej musztardy,
- 4 plastry gotowanej szynki,
- 4 plastry sera Gouda,
- 2 łyżki oleju,
- 200 ml wytrawnego wina białego,
- 200 ml bulionu warzywnego (instant),
- listek laurowy,
- 500 g ziemniaków,
- pół pęczka pietruszki,
- łyżka mąki
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w plasterki. Kotlety cielęce posolić, popieprzyć, jedną stronę posmarować musztardą. Plastry szynki, sera poprzekrawać i na każdym kotlecie ułożyć pół plasterka szynki i sera oraz plaster jajka. Wszystko zrolować i spiąć wykałaczkami. Olej rozgrzać na patelni, mięso obsmażyć, następnie zalać winem i bulionem, dodać listek laurowy i dusić 20 minut pod przykryciem. Ziemniaki obrać pokroić na kawałki, ugotować w osolonej wodzie. Pietruszkę drobno posiekać. Rolady wyjąć. Kwaśną śmietanę wymieszać z mąką i wmieszać do sosu, ponownie zagotować i gotować jeszcze 5 minut cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki odcedzić i posypać pietruszką. Rolady podawać z sosem, można dekorować świeżym liściem laurowym.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 2940 kJ/702 kcal