Nie z kiszonej, a ze słodkiej. Niecodzienny kapuśniak na jesienne dni

Czy doskonały kapuśniak da się przygotować ze świeżej kapusty?
Czy doskonały kapuśniak da się przygotować ze świeżej kapusty?123RF/PICSEL

Z jakiej kapusty zrobić kapuśniak?

Zobacz również:

    Co dodać do kapuśniaku ze słodkiej kapusty?

    Drobno poszatkowana biała kapusta idealnie nada się do kapuśniaku
    Drobno poszatkowana biała kapusta idealnie nada się do kapuśniaku123RF/PICSEL
    • ½ dużej główki białej kapusty
    • 1,5 l wrzątku
    • 400-500 g żeberek wieprzowych
    • 1 duża marchewka
    • 3-4 ziemniaki
    • 1 duża pietruszka
    • ½ selera
    • 1 biała część pora
    • 1 średnia cebula
    • 2-3 liście laurowe
    • 3-4 ziarna ziela angielskiego
    • 1 łyżka suszonego majeranku
    • 1 łyżka kminku
    • sól
    • pieprz
    • 1-2 łyżki drobno posiekanego koperku
    • 2-3 łyżki masła
    • 1 łyżka mąki pszennej

    Jak ugotować kapuśniak z nowej kapusty?

    1. Zaczynamy od przekrojenia kapusty na pół, a następnie obieramy ją z poszarpanych, nadgniłych i obitych liści.
    2. Tak przygotowane warzywo drobno szatkujemy za pomocą ostrego noża, wkładamy do miski, posypujemy solą i odstawiamy na kilkanaście minut. W tym czasie kapusta puści sok.
    3. Na dnie dużego garnka układamy kolejno żeberka, kilka liści laurowych oraz ziele angielskie. Składniki zalewamy wrzątkiem, włączamy niewielką moc palnika i gotujemy ok. 25-30 minut.
    4. Kiedy mięso z przyprawami się gotuje, myjemy marchewkę, selera i pora, a następnie kroimy je na mniejsze kawałki.
    5. Cebulę w łupinie delikatnie opalamy nad ogniem, a następnie dorzucamy z wcześniej przygotowanymi warzywami do wywaru. Całość podgrzewamy jeszcze kolejne 25-30 minut.
    6. Kiedy upłynie ostatnia minuta, z garnka wyciągamy mięso i warzywa, rozdrabniamy je na desce do krojenia i ponownie wrzucamy do wywaru.
    7. W kolejnym kroku obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucamy razem z kapustą i zebranym sokiem do garnka.
    8. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz kminkiem i gotujemy 20 minut. W tym czasie ziemniaki zdążą zmięknąć.
    9. Do niewielkiego rondelka wkładamy porcję masła, dodajemy mąkę pszenną i tworzymy z tego zasmażkę. Następnie łączymy ją z chochlą wywaru i wlewamy do zupy.
    10. Zupę z zasmażką doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy palnik. Gotowy kapuśniak ze słodkiej kapusty podajemy tuż po przygotowaniu, obficie posypany posiekanym koperkiem. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Kapuśniak z włoskiejPolsatPolsat