Zupa równie popularna co rosół w PRL-u. Ma zbawienny wpływ na jelita

Kapuśniak to jedna z tych potraw, która od lat gości na polskich stołach. Dziś postrzegany jako tradycyjny element polskiej kuchni, w czasach PRL-u był niemal tak popularny jak rosół, czy pomidorowa. Prócz doskonałego smaku kapuśniak ma do zaoferowania o wiele więcej, zwłaszcza jeżeli chodzi o nasze jelita.

W PRL-u równie popularny jak rosół. Warto go jeść ze względu na jelita
W PRL-u równie popularny jak rosół. Warto go jeść ze względu na jelita123RF/PICSEL

W PRL-u Polacy go kochali. Dlaczego kapuśniak był tak popularny?

Kapuśniak to zupa, której głównym składnikiem jest kapusta - świeża lub kiszona. Tradycja gotowania zup z kapusty sięga średniowiecza, a w Polsce kapuśniak był znany już w czasach słowiańskich. Ale to właśnie w okresie PRL-u kapuśniak cieszył się największą, niesłabnącą popularnością.

W czasach niedoborów na półkach sklepowych kapusta była łatwo dostępna, a jej kiszona odmiana świetnie nadawała się do długiego przechowywania. Na korzyść tej zupy działał także fakt, że była tania, ale jednocześnie sycąca.

Na wywarze z kości czy skrawków mięsa można było ugotować dużą porcję zupy dla całej rodziny. W zależności od regionu i zasobności spiżarki kapuśniak bywał bardziej lub mniej mięsny. Na Podhalu popularny jest kapuśniak na baraninie, a na Mazowszu często gotowano go z dodatkiem wędzonego boczku.

Najważniejszą zaletą tej potrawy jest nie cena i smak, a... właściwości zdrowotne.

Jelita będą ci wdzięczne. Dlaczego jeszcze warto jeść kapuśniak?

Tradycyjna zupa z kapusty to nieodłączny element kuchni polskiej
Tradycyjna zupa z kapusty to nieodłączny element kuchni polskiej123RF/PICSEL

Kapuśniak nie tylko rozgrzewa i syci, ale też korzystnie wpływa na zdrowie. Kapusta kiszona to prawdziwa bomba witaminowa - zawiera witaminy C, K oraz z grupy B. Dzięki bakteriom probiotycznym wspiera odporność i poprawia trawienie.

Dodatkowo, obecne w kapuście przeciwutleniacze pomagają w walce ze stresem oksydacyjnym.

Choć czasy niedoborów minęły, kapuśniak wciąż cieszy się popularnością. Współczesne wersje tej zupy są często odchudzane lub wzbogacane nowoczesnymi dodatkami, takimi jak suszone pomidory czy soczewica. 

Niemniej jednak jego tradycyjna, prosta forma pozostaje niezastąpiona, a smak kapuśniaku przywołuje wspomnienia dawnych lat.

"Ewa gotuje": Krem z brukselkiPolsat