Reklama

Reklama

Kiedy solić rosół? Ten jeden szczegół wpłynie na smak zupy

Kiedy solić rosół? Wiele osób nawet nie zadaje sobie tego pytania myśląc, że nie ma to zupełnie znaczenia. Okazuje się, że są w dużym błędzie, bowiem kolejność przyprawiania ma ogromny wpływ na finalny smak potrawy. Jeśli raz zrobisz to poprawnie, nigdy już nie wrócisz do starych przyzwyczajeń. Oto kiedy należy solić rosół.

Polacy uwielbiają rosół. Ta tradycyjna, popularna zupa przygotowywana jest od wieków, na mnóstwo różnych sposobów. Wszystko zależy od preferencji i upodobań smakowych. Końcowy smak rosołu zależy od:

  • rodzaju mięsa
  • ilości warzyw
  • czasu oraz sposobu gotowania
  • a także ilości oraz rodzaju przypraw i co ciekawe - kolejności ich dodawania.

Nie wszyscy wiedzą też,  że duże znaczenie ma głównie to, kiedy posolimy zupę.

Sól niezastąpiona w kuchni

Sól to podstawowa przyprawa używana do większości dań. Bez niej potrawy mogą wydawać się bez smaku. Nie od dziś jednak wiadomo, że lubimy z nią przesadzać, dlatego ważne jest używanie soli w rozsądnych ilościach. Sól jest także niezbędnym składnikiem rosołu - dodana w odpowiednim momencie gotowania ma wpływ na końcowy smak aromatycznego rosołu.

Reklama

Zobacz też: Sposób na złocisty rosół

Kiedy nie należy solić rosołu?

Przede wszystkim rosołu nie powinno się solić na początku, po zagotowaniu się mięsa. Sprawi to, że smak wydobywający się z pozostałych składników zostanie zahamowany.  Co więcej, rosół zyska kiepski smak, ale jego kolor będzie blady, gdyż sól zminimalizuje wydzielanie tłuszczu z mięsa.

Czytaj również: Rosół i jego odmiany. Czego nie wiemy o tej popularnej zupie?

Kiedy solić rosół? Ważna jest jedna zasada

Nasze babcie - doświadczone gospodynie domowe wiedzą najlepiej, kiedy należy solić rosół. Jednogłośnie twierdzą, że przyprawę dodajemy zawsze pod koniec gotowania, a dokładniej około 10 minut przed zakończeniem przyrządzania zupy. Nie ma znaczenia, jaki rodzaj rosołu przygotowujemy (wieprzowy, drobiowy itp.) -  zasada ta obowiązuje zawsze. Ważne też, aby dostosować ilość soli do wielkości naczynia, w którym gotujemy wywar. Lepiej dodać jej za mało, a potem doprawić na talerzu, niż jeść przesolony rosół.

Zobacz także: Sekretny trik na obłędny rosół. Sekret tkwi w wodzie

Inaczej jest natomiast w przypadku pozostałych przypraw. Liście laurowe, pieprz ziarnisty czy ziele angielskie warto dodać do garnka na samym początku, dzięki czemu rosół zyska jeszcze lepszy aromat i smak. 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: rosół | gotowanie rosołu

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy