Magda Gessler dorzuca to do masy na mielone. Genialny patent na soczyste kotlety
Jak zrobić pyszne, soczyste kotlety mielone? Do masy mięsnej wystarczy dorzucić trzy łyżeczki popularnego produktu, a smak kotletów zmieni się nie do poznania. Domownicy będą prosić o dokładkę. Oto genialny patent Magdy Gessler.
Spis treści:
Kotlety mielone Magdy Gessler. Zdradziła swój patent
Kotlety mielone są jednym z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Podawane z zasmażanymi buraczkami i ziemniaczanym purée zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Nieodpowiednio przygotowane mięso może jednak ostatecznie okazać się twarde i mało soczyste.
Jak się robi pyszne kotlety mielone? Swój niezawodny sposób ma między innymi Magda Gessler, restauratorka i nieoceniony autorytet kulinarny. Prowadząca program "Kuchenne rewolucje" zdradza, że sekret idealnych kotletów mielonych tkwi w odpowiednim doborze mięsa i ich proporcji.
Co dodać do kotletów mielonych żeby były soczyste? Magda Gessler podpowiada
Wielu z nas, chcąc ułatwić sobie pracę, kupuje w supermarkecie zmielone już mięso, z którego łatwo i szybko przygotować można sycący obiad. To często nie jest jednak najlepszej jakości. Chcąc przyrządzić obłędne kotlety mielone warto postawić na mięso w kawałku, a kolejno zmielić je w domu.
Mimo iż kotlety mielone przygotowuje się najczęściej z samej wieprzowiny, Magda Gessler radzi, aby zrobić je z mieszanki wieprzowiny oraz wołowiny. W tym przypadku bardzo ważne jest jednak zachowanie odpowiednich proporcji. Mięsa wołowego powinno być o około 1/3 mniej niż wieprzowiny.
Co więcej, mięso należy wyrobić najpierw z samą wodą. Tylko wtedy nabierze odpowiedniej ilości powietrza, a kotlety będą kolejno pulchne i lekkie.
Co dodaje się do kotletów mielonych? Postaw na tą przyprawę
Każda kucharka ma z pewnością swój ulubiony przepis na kotlety mielone. Czasami warto jednak nieco poeksperymentować. Szczególnie, jeśli te zabiegi mogą przynieść efekty w postaci dania, które zachwyci nasze kubki smakowe. Magda Gessler do mielonych dodaje 3 łyżeczki majeranku. Kotlety z takim dodatkiem smakują obłędnie! Jak je przyrządzić?
Potrzebować będziemy:
- 800 g szynki wieprzowej,
- 500 g wołowiny,
- 3 cebule,
- 1 czerstwą bułkę,
- 2 jajka,
- mleko,
- 3 łyżeczki majeranku,
- olej,
- bułkę tartą,
- sól, pieprz.
Mięso oczyść i zmiel, przełóż do miski, dolej niewielką ilość wody i wyrabiaj przez około 3 minuty. Cebulę obierz i drobno pokrój. Wrzuć na rozgrzane masło i dobrze zeszklij. Kajzerkę zalej mlekiem. Pozostaw do namoczenia.
Do mięsa dodaj przestygniętą cebulę, odciśniętą kajzerkę i jajka. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dosyp majeranek. Całość wyrób na jednolitą masę.
Z masy uformuj kotlety, obtocz w bułce tartej i smaż na dobrze rozgrzanym oleju na rumiany kolor z obu stron. Gotowe!