Magda Gessler przestrzega: Popularna mieszanka warzyw sprawi, że rosół będzie smakował jak pomyje
Postawienie na stole parującego rosołu, to od wielu lat weekendowa tradycja w wielu polskich domach. Jego przygotowanie rozpoczyna się zazwyczaj od przyrządzenia bogatego wywaru na bazie mięsa. Nie może zabraknąć w nim także włoszczyzny nadającej mu głębi. Jeśli nie chcemy zepsuć nimi smaku zupy, posłuchajmy rady Magdy Gessler i szerokim łukiem omijajmy gotowe mieszanki warzyw w sklepach. Restauratorka tłumaczy, dlaczego ich wybór to grzech kulinarny.
Spis treści:
Nie wkładaj do koszyka warzyw paczkowanych
Według Magdy Gessler, pełen smaku rosół powstaje w procesie długiego i powolnego gotowania mięsa oraz odpowiednio dobranych warzyw. Restauratorka doradza, by podczas wizyty na targu lub w sklepie spożywczym zrezygnować z gotowych i zapakowanych w plastik mieszanek warzyw do rosołu. Gotowe pakunki zawierają zazwyczaj jedynie niewielki korzeń pietruszki, cienkie kawałki pora i selera, a także kilka łodyg natki pietruszki.
Resztę dopełnia marchewka, która w zestawieniu jest najtańszym warzywem. Co ważne, to nie ona nadaje bulionowi charakteru. W paczkach brakuje także cebuli, która po opaleniu wpływa na złocisty kolor rosołu. Dlaczego jeszcze nie warto sięgać po przechowywane w foliowych lub plastikowych pojemnikach warzywa rosołowe? Sposób ich pakowania, często dodatkowo zabezpieczony gumką, sprawia, że szybciej się psują, tracąc cenne właściwości.
Aromatyczny rosół z pieczonych warzyw - składniki
Przynosi ulgę w przeziębieniu, ekspresowo stawia na nogi i rozgrzewa przez cały rok. Choć tradycyjnie rosół gotuje się na mieszance mięs oraz warzyw, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go w wersji wegetariańskiej. Bulion na bazie samych świeżych warzyw zachwyca nie tylko złotym kolorem, ale także apetycznym aromatem.
- 10 korzeni pietruszki
- 8-10 dużych marchewek
- ½ selera korzeniowego
- ½ małej białej kapusty
- 2 średnie cebule
- 6-8 kapeluszy grzybów suszonych
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka suszonego lub świeżego lubczyku
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- Szczypta soli i pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Domowa zupa krok po kroku
- Czosnek odkładamy na bok, a pozostałe warzywa myjemy, obieramy i przekrawamy na pół. Wkładamy do większej miski, polewamy dwiema łyżkami oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy.
- Tak przygotowane warzywa wykładamy na dużą blachę zabezpieczoną papierem do pieczenia, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Najlepiej wybrać opcję grilla i piec przez 30-35 minut, do momentu, aż warzywa zaczną się delikatnie przypalać.
- Po upływie wyznaczonego czasu przekładamy warzywa do garnka, dolewamy 3 litry wody i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, grzyby, czosnek, lubczyk oraz pieprz i sól.
- Zupę gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 90 minut. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Sprawdź również: