Mąka z zielonych bananów: Właściwości i zastosowania
Mąka bananowa może być świetną alternatywą dla tradycyjnych produktów. Nie zawiera glutenu, a w dodatku korzystnie wpływa na jelita i układ trawienny. Wzmacnia też odporność i ułatwia odchudzanie. Zawiera duże ilości skrobi, a przyrządzane z niej posiłki na długo zapewniają uczucie sytości. Mąka z zielonych bananów nadaje się do wypieków ciasta i chleba czy przygotowywania domowego makaronu, będzie też idealnym zagęszczaczem zup i sosów. Sprawdź, dlaczego warto używać mąki bananowej.
Czym jest mąka bananowa?
Mąka bananowa produkowana jest z zielonych bananów, czyli plantanów (nazywa się je też bananami warzywnymi). Pomimo że nie nadają się do spożywania na surowo (są kwaśne i mają posmak skrobi), to mogą poszczycić się ważnymi składnikami odżywczymi. Zawierają bardzo duże ilości błonnika, potasu i beta-karotenu. To również cenne źródło witaminy B6, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Mąka z zielonych bananów przede wszystkim składa się ze skrobi, nie zawiera za to glutenu. Jako produkt, którym żywili się nasi przodkowie, jest też polecana w diecie paleo. Charakteryzuje się neutralnym smakiem, dzięki czemu można jej używać do przyrządzania zarówno dań słodkich, jak i wytrawnych.
Produkcja mąki bananowej
Przed latami mąkę wytwarzano samodzielnie – zielone banany najpierw suszono na słońcu, a następnie rozdrabniano w moździerzu. Współcześnie proces produkcji jest zmechanizowany, a przede wszystkim ekologiczny – wykorzystywane są banany, które uznaje się za nieprzydatne do spożycia (np. uszkodzone w transporcie czy zbyt wcześnie zebrane).
Zastosowania mąki bananowej
Mąka bananowa nadaje się do wypieku chleba, ciast i placuszków. Można z niej również zrobić makaron i budyń domowej roboty. Ze względu na dużą zawartość skrobi to także świetny zagęszczacz do zup, gulaszów i sosów, a nawet koktajli – można spożywać ją na surowo. Minusem mąki z zielonych bananów jest jej dostępność i cena. Raczej trudno kupić ją w zwykłych sklepach. W dużych sieciach spożywczych, sklepach internetowych i ze zdrową żywnością opakowanie 500 g kosztuje ok. 30-40 zł.
Właściwości mąki bananowej
Mąka bananowa w szczególności polecana jest osobom zmagającym się z celiakią i alergią na gluten. Warto ją też jednak stosować jako zamiennik tradycyjnej mąki pszennej. Ze względu na dużą zawartość skrobi przyrządzane z niej posiłki są bardziej sycące i na dłużej zaspokajają głód. W dodatku jest to skrobia oporna, co oznacza, że nie rozkłada się w układzie pokarmowym. Przedostaje się do jelit w postaci niestrawionej i tam ulega fermentacji. Dzięki temu wytwarzają się z niej duże ilości prebiotyków, które odpowiadają na odbudowę naturalnej flory bakteryjnej jelit. W ten sposób mąka z plantanów wzmacnia ogólną odporność i zmniejsza ryzyko namnażania się szkodliwych drobnoustrojów w jelicie grubym. Ubocznym skutkiem fermentacji skrobi jest też powstawanie zdrowych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych.
W mące bananowej znajdziemy również błonnik oraz inulinę. Obie substancje przyspieszają metabolizm i regulują rytm wypróżnień. Ułatwiają też odchudzanie i korzystnie wpływają na układ pokarmowy i trawienny (mąka z zielonych bananów może być pomocna w trakcie grypy żołądkowej).