Makaron z sosem paprykowo-serowym
Szybko i smacznie.
Składniki:
- 1 duża czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- Pęczek zielonej cebulki
- Pół pęczka tymianku
- Zielona papryczka chili
- 400 g makaronu
- Sól
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 250 g sera robiola
- 150 g śmietany kremówki
- Pieprz
Przygotowanie:
Paprykę, cebulę, czosnek pokroić w drobną kostkę. Zieloną cebulkę i tymianek pokroić. Chili wypestkować i również drobno pokroić. Makaron ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Paprykę, czosnek i cebulę smażyć ok. 5 minut. Dodać zieloną cebulkę, chili i tymianek. Dodać 150 g sera robiola i śmietanę. Makaron odcedzić i 150 ml wody spod makaronu dodać do sosu i gotować jeszcze 2-3 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Makaron wymieszać z sosem. Podawać posypany serem robiola. Dekorować tymiankiem.