Makaron zapiekany ze szpinakiem i serem
Szpinak mrożony; 250 g makaronu typu rurki; główka czosnku; kostka rosołowa; szklanka śmietany, ser pleśniowy (najlepiej bez dodatków)
Porcja dla 4 osób.
Stopień trudności - łatwy.
Czas przyrządzenia - 40 min.
Zawartość tłuszczu - mała.
Przyrządzanie:
A. W garnku podgrzewamy mrożony szpinak, wrzucamy kostkę rosołową, mieszamy, doprowadzamy do wyparowania wody. Potem wrzucamy rozgnieciony czosnek, na koniec dodajemy śmietanę i mieszamy.
B. Do żaroodpornego naczynia wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy go ze szpinakiem, wrzucamy pokrojony w "trójkąciki" ser pleśniowy, mieszamy i zapiekamy w piekarniku przez 20 min. w temperaturze 180 stopni.
Nasza rada:
Im więcej czosnku tym smaczniejsze.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!