Maksymalnie puszysta babka wisząca. Zaskakująca receptura na Wielkanoc

Jak upiec doskonałą babkę wiszącą?
Jak upiec doskonałą babkę wiszącą?123RF/PICSEL

Świąteczna babka wisząca

  • 7 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • szczypta soli,
  • ½ szklanki oleju,
  • ½ szklanki letniej wody,
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Jak przygotować domową babkę wiszącą?

Sekretem udanej babki wiszącej jest pieczenie jej na butelce
Sekretem udanej babki wiszącej jest pieczenie jej na butelce123RF/PICSEL
  1. Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek i wrzucenia ich do osobnych miseczek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
  2. Kiedy białka będą już mocno puszyste, dodajemy połowę porcji cukru i miksujemy do momentu, aż całkowicie się rozpuści, a białka zaczną lśnić.
  3. Do żółtek wsypujemy drugą porcję cukru i ubijamy na jasną masę przez ok. 10 minut. Po tym czasie, cały czas miksując, wlewamy wolnym strumieniem olej, wodę i sok z cytryny.
  4. Na tym etapie masa będzie dość rzadka. W kolejnym etapie możemy przejść do przesiania mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszania całości łyżką lub szpatułką.
  5. Pod koniec dodajemy do masy ubite białka, najlepiej zrobić to w trzech częściach. Babkę wiszącą przelewamy do specjalnej formy lub zwykłej blaszki. W obu przypadkach w środek warto włożyć szklany słoik.
  6. Ważne, by formy niczym nie smarować, ani nie wykładać papierem do pieczenia. Blaszka powinna być świeżo umyta, wytarta i wysuszona.
  7. Przełożone do formy ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z ustawioną funkcją grzanie góra-dół.
  8. Babkę wiszącą pieczemy przez 40-45 minut lub do uzyskania suchego patyczka. Upieczoną babkę natychmiast wyjmujemy z piekarnika i odwracamy do góry.
  9. Świeżo upieczona babka w formie powinna wisieć na postawionym słoiku. Dzięki takiemu zabiegowi podczas stygnięcia nabierze sprężystości, a przy tym zachowa puszystość i wilgotność.
  10. Całkowicie wystudzoną babkę wyjmujemy z formy, przekładamy na półmisek i dowolnie dekorujemy. W tym celu możemy wykorzystać cukier puder lub przygotować domowy lukier.

Dlaczego babka wisząca opada?

„Ewa gotuje”: Babka czekoladowa z lukrem pomarańczowymPolsatPolsat