Składniki na 2 słoiki po 0,5 l: - 250 g zielonej fasolki, - sól, - 2 czerwone papryki, - 2 żółte papryki, - 2 ząbki czosnku Na zalewę: - 3 łyżki octu 25 proc., - kopiata łyżka soli, - 75 g cukru, - łyżeczka tymianku, - 2 suszone papryczki chilli Przygotowanie: Fasolkę gotować w jednej czwartej litra osolonej wody przez 15-20 minut. Wyjąć odstawić do ostygnięcia. Papryki, rozciąć, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Czosnek obrać. 0,75 l. wody, ocet, sól, cukier, tymianek zagotować razem. Fasolkę, paprykę, czosnek i papryczki rozdzielić do 2 słoików i zlać gorącą zalewą. Słoiki natychmiast zakręcić. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Są gotowe do 3-4 dniach, a trzymają się 6-8 tygodni.