Masz gości na sylwestra? Z przepisami Ewy Wachowicz ugościsz ich bez wysiłku

Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczmateriał partnera

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku Ewy Wachowicz
Śledzie po kaszubsku Ewy Wachowiczmateriał partnera

Składniki

  • 600 g solonych płatów śledziowych

Marynata

  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu (zwykły 10%)
  • ½ szklanki cukru
  • 2 średnie cebule
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren jałowca

Zalewa kaszubska

  • 200 g śliwek suszonych
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 kg cebuli
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • garść majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 100 ml oleju
  • sól
  • pieprz do smaku
  1. Zamarynować płaty śledziowe. Wcześniej moczyć je przez kilka godzin w wodzie (by wypłukać nadmiar soli). 
  2. Wodę z cukrem zagotować, po zdjęciu z ognia dodać 2 pokrojone w wiórki cebule, liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. 
  3. Na końcu dolać ocet. 
  4. Do takiej marynaty włożyć śledzie. Powinny spoczywać przez 2-3 dni w lodówce (można też zakupić gotowe, lekko marynowane śledzie, ale domowe są lepsze).  
  5. Na dużą patelnię lub do rondla wlać olej i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. W żadnym wypadku nie powinna się przyrumienić, lecz udusić (można w trakcie smażenia podlać odrobiną wody).
  6. Śliwki pokroić na pół i dodać do cebuli. 
  7. Ogórki obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dorzucić na patelnię. 
  8. Majeranek rozetrzeć w dłoniach i dodać wraz z liśćmi laurowymi. 
  9. Dusić jeszcze przez chwilę (zaprawa powinna ściemnieć). 
  10. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy. Wystudzić. 
  11. Zamarynowane śledzie pokroić na mniejsze kawałki i delikatnie wymieszać z kaszubskim sosem. 
  12. Wstawić do lodówki, by składniki przeszły wzajemnymi aromatami.

Bigos, który powstał przez przypadek, czyli tak zwany gulasz segedyński

Bigos
Bigos 123RF/PICSEL

Składniki

  • 800 g mięsa wieprzowego bez kości
  • 3 cebule
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 l rosołu wołowego
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżeczki kminku
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz
  1. Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju lub smalcu. 
  2. Dodać czosnek i czerwoną paprykę w proszku. 
  3. Wieprzowinę pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, przesmażyć. 
  4. Połączyć z zawartością patelni. 
  5. Posolić, dodać kminek i pieprz. 
  6. Wymieszać, podlać rosołem lub wodą (ćwierć szklanki), dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 40 minut.
  7. Dolać rosół lub wodę. 
  8. Dodać posiekaną i odciśniętą kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna, można ją przelać wodą lub dodać trochę cukru). 
  9. Wymieszać i dusić wszystko na wolnym ogniu 1-1,5 godziny, w razie potrzeby podlewając rosołem lub wodą.
  10. Gdy kapusta zmięknie, wyłożyć gulasz na głęboki talerz, polać śmietaną i udekorować suszoną papryką.

Rogaliki - przepis Ewy Wachowicz

Rogaliki kruche
Rogaliki kruche123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 szklanki mąki
  • 1 kostka masła
  • 3 dag mąki
  • 1 niepełna szklanka gęstej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

na nadzienie

  • powidła śliwkowe

do dekoracji

  • cukier puder
  1. Do śmietany wkruszyć drożdże, dodać cukier waniliowy, cukier puder i wymieszać. 
  2. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać. 
  3. W uformowanym kopczyku zrobić dołeczek i wlać śmietanę z drożdżami i cukrem. Wyrobić ciasto. 
  4. Podzielić na cztery równe części i każdą z nich rozwałkować na okrągłe placki.
  5. Każdy placek podzielić na osiem równych trójkątów. 
  6. Na każdy z nich nałożyć powidła śliwkowe i zwinąć rogaliki. 
  7. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C przez 20-25 minut - aż rogaliki będą rumiane.
  8. Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem.

Sałatka ziemniaczana z sosem musztardowym

Sałatka ziemniaczana to świetny dodatek do mięs
Sałatka ziemniaczana to świetny dodatek do mięs123RF/PICSEL

Składniki

  • 6 ziemniaków sałatkowych
  • 1 cebula czerwona
  • 3 ogórki konserwowe
  • sól
  • pieprz

sos

  • 1 łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki oliwy
  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski. 
  2. Dodać pokrojone w kosteczkę ogórki oraz cebulę pokrojoną w piórka.
  3. Musztardę wymieszać z miodem i octem. 
  4. Wlać oliwę, cały czas mieszając. 
  5. Przelać na sałatkę.
  6. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Delikatnie wymieszać.

Zupa pieczarkowa z pysznym dodatkiem z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie do zupy
Ciasto francuskie do zupymateriał partnera

Składniki

  • ½ kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki masła
  • 1½ l wywaru jarzynowego
  • 1 papryczka chili
  • ½ łyżeczki - cynamonu
  • 200 ml śmietany
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka - soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • ciasto francuskie
  1. Cebulę drobno posiekać. Zeszklić w garnku na maśle. Dodać pokrojone pieczarki. Gdy zbrązowieją, zalać wywarem jarzynowym.
  2. Papryczkę pokroić w drobną kostkę. Dorzucić do garnka. Dodać cynamon. Przykryć i gotować przez 10 minut.
  3. Zupę zaprawić śmietaną, jogurtem i sokiem z cytryny (śmietanę wymieszać z jogurtem i sokiem, zaprawić gorącym płynem i wlać do garnka). Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Z gotowego ciasta francuskiego wykroić krążki o średnicy większej o mniej więcej 2 cm niż średnica użytych kokilek.
  5. Zupę przelać do kokilek. Każdą kokilkę przykryć ciastem. 
  6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec tak długo, aż ciasto będzie złociste. 
  7. Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika. 

Pasta do pieczywa

Pasta do chleba
Pasta do chleba123RF/PICSEL

Składniki

  • 250 g wędzonej makreli lub karpia
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 cebula
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
  1. Cebulę obrać, zmiksować z obranym ze skóry ogórkiem. 
  2. Dorzucić makrelę (pozbawioną skóry i ości), dodać musztardę i majonez. 
  3. Zmiksować na gładką masę. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany koperek. Wymieszać.

Tort makowy z brzoskwiniami

„Ewa gotuje”: Tort makowy z brzoskwiniamiPolsatPolsat
'Zbliżenia". Tomasz Jacyków. Czy ma syna? O swoich początkach, idolach i orientacjiINTERIA.PL