Tyle kosztują faworki w 2025 roku. Cena wbija w fotel. Dlaczego są tak drogie?
"Jednak wybiorę sobie krakersiki". Tak na widok ceny faworków zareagował jeden z użytkowników TikToka. W tym roku ceny mogą wbijać w fotel. Trudno się jednak dziwić, ponieważ produkty spożywcze wciąż drożeją i to odbija się m.in. na cenach wyrobów cukierniczych. Opcje są dwie: obejść się smakiem lub przygotować słodki chrust według domowego przepisu.
Spis treści:
Tegoroczne ceny faworków rozgrzewają do czerwoności. Trudno się dziwić - bez słodkiego chrustu trudno wyobrazić sobie czas karnawału. Przed tłustym czwartkiem równie elektryzująco działają też doniesienia o cenach pączków. W cukierniach możemy zapłacić 20 zł za sztukę. Na niższe ceny możemy liczyć w dyskontach, gdzie za sztukę zapłacimy do 3 zł.
Tyle kosztują faworki w 2025 roku. Cena wbija w fotel. Dlaczego są tak drogie?
Obecnym cenom trudno się dziwić. W końcu produkty spożywcze nadal drożeją. Wystarczy wspomnieć, chociażby o cenie masła, która w ostatnim czasie była odmieniana przez wszystkie przypadki.
Ostatnio w sieci popularne stało się nagranie internauty o pseudonimie ParafVibe. Opublikował na TikToku filmik z odwiedzin stoiska z ciastami i słodkimi wypiekami w jednym ze sklepów. Chciał kupić faworki, ale gdy zobaczył cenę, zrezygnował. Na nagraniu widzimy, że 1 kilogram faworków kosztuje 189,99 zł. Całość skwitował słowami: "Jednak wybiorę sobie krakersiki".
Ceny faworków w 2025 roku pod lupę wziął również "Fakt". Podaje, że w cukierni "Słodki Słony" prowadzonej przez Magdę Gessler i jej córkę, w tym roku za pudełko ważące około pół kilograma trzeba zapłacić 150 zł. Dla porównania: w minionym roku "Super Express" podawał, że za 485 g za opakowanie faworków od Gessler trzeba było zapłacić mniej, bo 105 zł.
Jak wyglądają ceny w innych cukierniach? Znaczącej różnicy nie ma. Kilogram faworków kosztuje 150 zł (w ofercie jednej z cukierni za 0,25 kg zapłacimy ok. 37,5 zł). Można znaleźć również tańsze propozycje, w których za kilogram słodkiego chrustu zapłacimy w tym roku 124,95 zł.
Zobacz również:
Zamiast kupować, zrób samodzielnie. Domowy przepis na pyszne faworki
Jeśli wspomniane ceny faworków faktycznie przyprawiają nas o zawrót głowy, zawsze możemy przygotować je samodzielnie. Z pewnością będą smakowały tak, jak w najlepszej cukierni.
Składniki:
- 320 g mąki pszennej tortowej,
- 120 g śmietany kwaśnej 18 proc. lub 12 proc.,
- 4 żółtka jajek,
- 2 łyżki (30 ml) mocnego alkoholu,
- 1 płaska łyżka masła,
- 1 łyżka cukru pudru,
- pół łyżeczki cukru waniliowego,
- szczypta soli.
Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę. Dodatkowo należy przygotować ok. 600 g smalcu lub oleju do smażenia i cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
- Wsyp do dużej miski przesianą mąkę, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli. Wszystko wymieszaj.
- Następnie dodaj żółtka, śmietanę i alkohol (dzięki niemu ciasto nie wchłonie tłuszczu). Wszystkie składniki wymieszaj i ugnieć ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Rozwałkuj cienko ciasto i wycinaj z niego paski o szerokości 2,5-3 cm. Przekrawaj je ukośnie w poprzek na około 10 - 14 cm. Na środku każdego paska zrób ok. 7 cm nacięcie, przez które przewlekaj jeden koniec ciasta.
- Formuj faworki.
- W dużym garnku rozgrzej tłuszcz do temperatury około 170 - 180 stopni C. Powoli i ostrożnie wkładaj na rozgrzany tłuszcz po kilka faworków.
- Smaż faworki z obu stron przez około 30 do 50 sekund z jednej strony i przez 30 sekund z drugiej strony. Powinny być lekko zarumienione. Gotowe faworki ułóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Po ostygnięciu posyp je cukrem pudrem. Gotowe!