Minipizze po góralsku: Jak je wykonać?

Pizza jest bardzo popularnym daniem, znanym nie tylko we Włoszech, ale na całym świecie. Istnieje wiele wariantów tego dania, także odmiany polskie. Jedną z nich są minipizze, które podaje się w wersji z oscypkiem i żurawiną. Ten rodzaj pizzy pochodzi z Podhala i można go wykonać w mgnieniu oka. Oscypek jest tradycyjnym góralskim serem, świetnie nadającym się do pizzy. Żurawina zaś przełamie smak innych składników. Poniżej podpowiadamy, jak wykonać minipizze po góralsku.

Minipizze świetnie nadają się jako przekąski na imprezę
Minipizze świetnie nadają się jako przekąski na imprezę123RF/PICSEL

Minipizza po góralsku, czyli przysmak uniwersalny

Masz ochotę na smaczny i szybki posiłek? Warto pomyśleć nad minipizzami po góralsku. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z kulinariami, to właśnie przepis dla ciebie. Tradycyjna pizza jest potrawą pochodzącą z Włoch. W każdym zakątku świata może ona wyglądać nieco inaczej. Hiszpanie dodają na górę pizzy dojrzewające sery lub szynki. Amerykanie zaś preferują pizzę na grubym cieście. Podhalańczycy mają swój tradycyjny przepis — pizza z żurawiną oraz oscypkiem. To szybka do zrobienia i naprawdę smaczna przekąska. My przedstawiamy ci nieco inną, mniejszą wersję tej klasycznej potrawy.

Jak zrobić minipizze po góralsku? Lista składników

Zanim wybierzesz się do sklepu, zastanów się, jakich składników będziesz potrzebować. Warto zrobić wcześniej szczegółową listę.

Składniki na ciasto:

  • 420 g mąki,
  • 250 ml wody,
  • drożdże,
  • cukier,
  • sól,
  • passata pomidorowa.

Dodatki:

  • boczek,
  • żurawina,
  • oscypek,
  • papryka,
  • ogórek kiszony,
  • pieczarki,
  • pomidor,
  • biała cebula,
  • rukola.

Każdy oczywiście ma swoje preferencje, a dodatki można łączyć ze sobą na różne sposoby. Z pewnością ciężko wyobrazić sobie prawdziwe minipizze po góralsku bez żurawiny oraz oscypka. Poniżej krok po kroku wyjaśniamy, jak w domowym zaciszu zrobić ciasto oraz rozczyn, dodając przy tym niezbędne składniki.

Sposób przygotowania

Na początku przygotuj rozczyn. Do miski należy wsypać: jedną łyżkę mąki pszennej, jedną łyżkę cukru, dodać łyżeczkę suchych drożdży i dwie łyżki ciepłej wody. Następnie odstaw mieszankę na bok na 15 minut. Teraz pora na przygotowanie ciasta. Należy kolejno połączyć ze sobą: rozczyn, mąkę, wodę oraz sól i dokładnie zagnieść ciasto. Całość przykryj ścierką i odstaw na półtorej godziny.

Po upływie tego czasu podziel ciasto na mniejsze kawałki i z każdej części uformuj mały placek. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i połóż tam pizzerinki. Każdy z kawałków dokładnie posmaruj passatą pomidorową. Na sam koniec dodaj pokrojonego oscypka, żurawinę, a resztę dodatków według uznania i osobistych preferencji. Całość należy piec przez 15 minut. Twoi goście z pewnością będą zachwyceni. Nic tylko palce lizać!

Zobacz także:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas