Reklama

Reklama

​Światowy Dzień Pizzy. Okryj przepis na pizzę z patelni

Pizza jest jednym z najpopularniejszych dań na świecie. Uwielbiana jest za różnorodność wariantów, łatwość i szybkość przygotowania oraz smak. Doczekała nawet własnego święta, bo 17 stycznia wypada Światowy Dzień Pizzy.

Pizza: Historia przysmaku

Wbrew popularnej opinii, pizza nie ma swoich korzeni we Włoszech. Na długo przed pojawieniem się w granicach Cesarstwa Rzymskiego tego dania, funkcjonowało ono pod znacznie prostszą postacią w innych kulturach. W Egipcie jedzono i wykorzystywano, jako prymitywną walutę chlebopodobne placki. Z kolei w Grecji jedzono często płaski chleb z oliwą, czosnkiem i ziołami. To właśnie stąd zaczęła się podróż pizzy.

Po podbiciu Grecji, Rzymianie przejmowali helleńskie wzorce kulturowe, a w tym także tradycje kulinarne. Popularne tam placki zaczęli wypiekać także w pozostałych zakątkach Cesarstwa Rzymskiego. Ciasto było przygotowywane na zakwasie.

W XVII wieku przepis zmodyfikowano, ponieważ do Europy dotarły pomidory. W Neapolu narodziła się w 1889 roku pierwsza klasyczna pizza Margherita. Był to placek z mozzarellą, pomidorami i bazylią. Składniki miały nawiązywać do kolorów flagi Włoch.

Reklama

Choć dziś w menu restauracji na całym świecie można znaleźć najdziwniejsze i najbardziej bogate rodzaje dodatków do pizzy, tak klasyczna, włoska, pozostaje skromna. Mieszkańcy Italii rzadko układają na cieście więcej niż trzy składniki. 

Pizza alternatywna

Pizza szybko ruszyła w dalszą podróż po świecie. Wraz z włoskimi emigrantami dotarła za ocean, gdzie szybko zyskała popularność.  Amerykańska pizza jednak różni się zupełnie od oryginału. W tym przypadku ciasto drożdżowe nie jest tak cienkie i chrupiące - najpopularniejszy jest tam typ pan, czyli gruby spód. Amerykańskie kompozycje mają także o wiele więcej dodatków.

Wraz z pojawianiem się w różnych zakątkach świata pizza zyskiwałą coś nowego i unikalnego. W Kanadzie narodziła się hawajska, na której znajduje się ananas i szynka. Z kolei w Hiszpanii popularnością cieszą się wersje dania z owocami morza.

Obecnie istnieje wiele różnych rodzajów pizzy, a główną różnicę robi ciasto. Już nie tylko okrągły, drożdżowy placek jest uznawany za smaczną pizzę. Można dostać także pizzę kwadratową oraz na cieście pełnoziarnistym czy nawet warzywnym, np kalafiorowym. W ten sposób każdy może cieszyć się smakiem najbardziej popularnego dania świata w dniu jego święta, czyli 17 stycznia. 

A może by tak uczcić dzień pizzy, samodzielnie przygotowując ją w domu? Oto przepis na pizzę z patelni - kulinarną ciekawostkę dla małych i dużych smakoszy. 

Zobacz także:

5 pomysłów na doskonałą pizzę w domu

Sześć tajemnic, które musisz znać, aby przyrządzać idealną pizzę

Pizza nowojorska – najlepsza pizza na świecie?

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy