​Światowy Dzień Pizzy. Okryj przepis na pizzę z patelni

Pizza jest jednym z najpopularniejszych dań na świecie. Uwielbiana jest za różnorodność wariantów, łatwość i szybkość przygotowania oraz smak. Doczekała nawet własnego święta, bo 17 stycznia wypada Światowy Dzień Pizzy.

Pizzę zawsze można zamówić, ale domowa smakuje najlepiej
Pizzę zawsze można zamówić, ale domowa smakuje najlepiej123RF/PICSEL

Pizza: Historia przysmaku

Wbrew popularnej opinii, pizza nie ma swoich korzeni we Włoszech. Na długo przed pojawieniem się w granicach Cesarstwa Rzymskiego tego dania, funkcjonowało ono pod znacznie prostszą postacią w innych kulturach. W Egipcie jedzono i wykorzystywano, jako prymitywną walutę chlebopodobne placki. Z kolei w Grecji jedzono często płaski chleb z oliwą, czosnkiem i ziołami. To właśnie stąd zaczęła się podróż pizzy.

W XVII wieku przepis zmodyfikowano, ponieważ do Europy dotarły pomidory. W Neapolu narodziła się w 1889 roku pierwsza klasyczna pizza Margherita. Był to placek z mozzarellą, pomidorami i bazylią. Składniki miały nawiązywać do kolorów flagi Włoch.

Choć dziś w menu restauracji na całym świecie można znaleźć najdziwniejsze i najbardziej bogate rodzaje dodatków do pizzy, tak klasyczna, włoska, pozostaje skromna. Mieszkańcy Italii rzadko układają na cieście więcej niż trzy składniki.

Pizza alternatywna

Pizza szybko ruszyła w dalszą podróż po świecie. Wraz z włoskimi emigrantami dotarła za ocean, gdzie szybko zyskała popularność.  Amerykańska pizza jednak różni się zupełnie od oryginału. W tym przypadku ciasto drożdżowe nie jest tak cienkie i chrupiące - najpopularniejszy jest tam typ pan, czyli gruby spód. Amerykańskie kompozycje mają także o wiele więcej dodatków.

Wraz z pojawianiem się w różnych zakątkach świata pizza zyskiwałą coś nowego i unikalnego. W Kanadzie narodziła się hawajska, na której znajduje się ananas i szynka. Z kolei w Hiszpanii popularnością cieszą się wersje dania z owocami morza.

Obecnie istnieje wiele różnych rodzajów pizzy, a główną różnicę robi ciasto. Już nie tylko okrągły, drożdżowy placek jest uznawany za smaczną pizzę. Można dostać także pizzę kwadratową oraz na cieście pełnoziarnistym czy nawet warzywnym, np kalafiorowym. W ten sposób każdy może cieszyć się smakiem najbardziej popularnego dania świata w dniu jego święta, czyli 17 stycznia.

A może by tak uczcić dzień pizzy, samodzielnie przygotowując ją w domu? Oto przepis na pizzę z patelni - kulinarną ciekawostkę dla małych i dużych smakoszy. 

Pizza z patelni - jak ją zrobić?Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas