Światowy Dzień Pizzy. Okryj przepis na pizzę z patelni
Pizza jest jednym z najpopularniejszych dań na świecie. Uwielbiana jest za różnorodność wariantów, łatwość i szybkość przygotowania oraz smak. Doczekała nawet własnego święta, bo 17 stycznia wypada Światowy Dzień Pizzy.
Pizza: Historia przysmaku
Wbrew popularnej opinii, pizza nie ma swoich korzeni we Włoszech. Na długo przed pojawieniem się w granicach Cesarstwa Rzymskiego tego dania, funkcjonowało ono pod znacznie prostszą postacią w innych kulturach. W Egipcie jedzono i wykorzystywano, jako prymitywną walutę chlebopodobne placki. Z kolei w Grecji jedzono często płaski chleb z oliwą, czosnkiem i ziołami. To właśnie stąd zaczęła się podróż pizzy.
Zobacz również:
- Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
- Obiadowy klasyk czy koszmar z dzieciństwa? Oto powody, dla których warto ją jeść
W XVII wieku przepis zmodyfikowano, ponieważ do Europy dotarły pomidory. W Neapolu narodziła się w 1889 roku pierwsza klasyczna pizza — Margherita. Był to placek z mozzarellą, pomidorami i bazylią. Składniki miały nawiązywać do kolorów flagi Włoch.
Choć dziś w menu restauracji na całym świecie można znaleźć najdziwniejsze i najbardziej bogate rodzaje dodatków do pizzy, tak klasyczna, włoska, pozostaje skromna. Mieszkańcy Italii rzadko układają na cieście więcej niż trzy składniki.
Pizza alternatywna
Pizza szybko ruszyła w dalszą podróż po świecie. Wraz z włoskimi emigrantami dotarła za ocean, gdzie szybko zyskała popularność. Amerykańska pizza jednak różni się zupełnie od oryginału. W tym przypadku ciasto drożdżowe nie jest tak cienkie i chrupiące - najpopularniejszy jest tam typ pan, czyli gruby spód. Amerykańskie kompozycje mają także o wiele więcej dodatków.
Wraz z pojawianiem się w różnych zakątkach świata pizza zyskiwałą coś nowego i unikalnego. W Kanadzie narodziła się hawajska, na której znajduje się ananas i szynka. Z kolei w Hiszpanii popularnością cieszą się wersje dania z owocami morza.
Obecnie istnieje wiele różnych rodzajów pizzy, a główną różnicę robi ciasto. Już nie tylko okrągły, drożdżowy placek jest uznawany za smaczną pizzę. Można dostać także pizzę kwadratową oraz na cieście pełnoziarnistym czy nawet warzywnym, np kalafiorowym. W ten sposób każdy może cieszyć się smakiem najbardziej popularnego dania świata w dniu jego święta, czyli 17 stycznia.
A może by tak uczcić dzień pizzy, samodzielnie przygotowując ją w domu? Oto przepis na pizzę z patelni - kulinarną ciekawostkę dla małych i dużych smakoszy.