Mocno serowy sos alfredo

Aktualizacja

Mocno serowy sos alfredo to klasyka włoskiej kuchni w nieco zmienionym wydaniu. Aksamitny sos to świetny sposób na pyszne i sycące danie makaronowe. Zrobisz go w zaledwie kilka minut, ale jeszcze długo serowy sos alfredo pozostanie w twojej pamięci.

Szybka w przygotowaniu pasta, która zachwyci nawet najbardziej wymagających, a do niej serowy sos alfredo!
Szybka w przygotowaniu pasta, która zachwyci nawet najbardziej wymagających, a do niej serowy sos alfredo! 123RF/PICSEL


Serowy sos alfredo - przygotowanie

Na patelni rozpuść masło, dodaj drobno posiekany lub starty czosnek, a po chwili suszoną cebulę. Smaż przez 2 minuty, by w kolejnym kroku sięgnąć po śmietankę i starty twardy ser dojrzewający.

Mieszaj przez cały czas i podgrzewaj do momentu, kiedy ser całkowicie się roztopi, a śmietanka zgęstnieje. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Podawaj z ugotowanym al dente makaronem tagliatelle. Do sosu można opcjonalnie dodać podsmażone grzyby, filet z kurczaka lub krewetki.

Sprawdź też inne przepisy:

Zobacz również:

"Ewa gotuje": Łosoś na szpinaku z ogórkiem i pomeloPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas