Reklama

Reklama

Mocno serowy sos alfredo

Klasyka włoskiej kuchni w nieco zmienionym wydaniu. Aksamitny sos to świetny sposób na pyszne i sycące danie makaronowe. Zrobisz go w zaledwie kilka minut, ale jeszcze długo nie zapomnisz jego aromatu.

Czas przyrządzenia: 20 minut
Składniki dla: 2-3 osób

Składniki

  • 50 gramów (1/4 kostki) masła
  • pół szklanki startego parmezanu lub grana padano
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • sól
  • pieprz
  • makaron tagliatelle

Przygotowanie:

Reklama

Na patelni rozpuść masło, dodaj drobno posiekany lub starty czosnek, a po chwili suszoną cebulę. Smaż przez 2 minuty, by w kolejnym kroku sięgnąć po śmietankę i starty twardy ser dojrzewający.

Mieszaj przez cały czas i podgrzewaj do momentu, kiedy ser całkowicie się roztopi, a śmietanka zgęstnieje. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Podawaj z ugotowanym al dente makaronem tagliatelle. Do sosu można opcjonalnie dodać podsmażone grzyby, filet z kurczaka lub krewetki.

***

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: sos serowy | sos do makaronu | kuchnia włoska

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje