Mocno serowy sos alfredo
Mocno serowy sos alfredo to klasyka włoskiej kuchni w nieco zmienionym wydaniu. Aksamitny sos to świetny sposób na pyszne i sycące danie makaronowe. Zrobisz go w zaledwie kilka minut, ale jeszcze długo serowy sos alfredo pozostanie w twojej pamięci.
Serowy sos alfredo - przygotowanie
Na patelni rozpuść masło, dodaj drobno posiekany lub starty czosnek, a po chwili suszoną cebulę. Smaż przez 2 minuty, by w kolejnym kroku sięgnąć po śmietankę i starty twardy ser dojrzewający.
Mieszaj przez cały czas i podgrzewaj do momentu, kiedy ser całkowicie się roztopi, a śmietanka zgęstnieje. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Podawaj z ugotowanym al dente makaronem tagliatelle. Do sosu można opcjonalnie dodać podsmażone grzyby, filet z kurczaka lub krewetki.
Sprawdź też inne przepisy:
Zobacz również: