Modra kapusta wedle przepisu babci
Modra kapusta jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa. Wiedziały o tym już nasze babcie, podając ją jako dodatek do niedzielnych obiadów. To warzywo ma w sobie potas wapń oraz fosfor i zawiera więcej witaminy A i C, niż biała kapusta. Modra kapusta to prawdziwy klasyk z polskich stołów!
Składniki
- główka czerwonej kapusty
- 30 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 1/2 cytryny
- 3 liście laurowe
- sól, pieprz
- cukier
Modra kapusta - przygotowanie
Kapustę obrać z zewnętrznych liści, wyciąć głąb i umyć. Pokroić w cienkie, drobne paski. Boczek wraz z cebulą pokroić w małą kostkę i podsmażyć na patelni.
Posiekaną kapustę zalać 2-3 szklankami wody, dodać liście laurowe.
Gotować pod przykryciem, do chwili, kiedy kapusta będzie miękka. Po tym czasie odcedzić kapustę z nadmiaru wody, dodać do niej usmażony boczek z cebulą, wymieszać na małym ogniu.
Na koniec dodać sok z cytryny, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.
Sprawdź też inne przepisy:
Zobacz również: