Mogą czekać w spiżarni nawet rok. Zawsze wychodzą idealnie
Praktyczny i sprawdzony przepis Ewy Wachowicz na marynowanie grzybów w domowym zaciszu. Wykorzystując prostą metodę gotowania w przygotowanej wcześniej mieszance, a następnie zaprawę musztardową, można uzyskać świetny sposób na urozmaicenie domowej spiżarni.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Składniki na marynowane grzyby
- 600 g grzybów leśnych
- 4 papryki czerwone
- 1 papryka żółta
Jak zrobić marynatę?
- 200 ml wody
- 150 octu 10 proc.
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 10 ziarenek pieprzu
- 6 liści laurowych
Zaprawa musztardowa
- 1 słoiczek musztardy dijon
- 1 słoiczek musztardy miodowej
- 200 ml oleju
Jak zrobić grzyby marynowane?
- Grzyby oczyścić i pokroić na kawałki.
- Z papryk wyciąć gniazda nasienne i pokroić w paski.
- Przełożyć do gorącej marynaty, wymieszać i gotować przez 10 minut.
- Następnie odcedzić i wystudzić.
- W misce wymieszać musztardę dijon i miodową.
- Połączyć z olejem.
- Wrzucić grzyby z papryką.
- Przełożyć do wyparzonych słoiczków.
- Zakręcić.
- W ciemnym miejscu można przechowywać przez rok
