zdjęcie
„Ewa gotuje”: Grzyby marynowane w sosie musztardowymPolsatPolsat

Mogą czekać w spiżarni nawet rok. Zawsze wychodzą idealnie

Składniki na marynowane grzyby

  •  600 g  grzybów leśnych
  •  4 papryki czerwone
  •  1 papryka żółta
  •  200 ml wody
  •  150 octu 10 proc.
  •  2 łyżki cukru
  •  1 łyżka soli
  •  10 ziarenek pieprzu
  •  6 liści laurowych
  •  1 słoiczek musztardy dijon
  •  1 słoiczek musztardy miodowej
  •  200 ml  oleju

Jak zrobić grzyby marynowane?

  1. Grzyby oczyścić i pokroić na kawałki. 
  2. Z papryk wyciąć gniazda nasienne i pokroić w paski.
  3. Przełożyć do gorącej marynaty, wymieszać i gotować przez 10 minut. 
  4. Następnie odcedzić i wystudzić. 
  5. W misce wymieszać musztardę dijon i miodową.
  6. Połączyć z olejem. 
  7. Wrzucić grzyby z papryką. 
  8. Przełożyć do wyparzonych słoiczków. 
  9. Zakręcić. 
  10. W ciemnym miejscu można przechowywać przez rok
Ewa Wachowicz
Ewa WachowiczPawel Wodzynski/East NewsEast News