Mogą się różnić farszem, ale w klasycznej wersji smakują najlepiej

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
60
Udostępnij

Słysząc wyraz „zrazy”, najczęściej wyobrażamy sobie zawijane mięso wołowe, w środku z kilkoma dodatkami w postaci ogórka, cebuli czy pieczarek. Jednak w kuchni staropolskiej zrazami były po prostu płaskie kawałki mięsa, które duszono wraz z grzybami, ale bez wspomnianego zawijania.

Czym różnią się zrazy od rolady?
Czym różnią się zrazy od rolady?123RF/PICSEL

Czym są zrazy?

Zrazy to mięsa potrawa, którą w kuchni staropolskiej często serwowano szlachcie. Tradycyjne zrazy staropolskie, które nazywano również suropiekami, prawdopodobnie oryginalnie wywodzą się z kuchni litewskiej i oznaczały plaster mięsa.

Wówczas mięso duszono w specjalnym naczyniu, dodawano cebulę, grzyby i przyprawy, ale nie zawijano go. Rzecz jasna, z czasem przepis na zrazy mocno ewaluował i obecnie zrazy najczęściej występują pod postacią zawijanego mięsa, a potrawę tę nazywa się również roladą.

Zrazy przygotowuje się zazwyczaj z wołowiny, ale nie brakuje również wariantów z wieprzowiną czy nawet drobiem i dziczyzną. Różnorodny może być również farsz do zrazów lub jak kto woli rolady - w zależności od regionu, w którym serwuje się tę potrawę. W polskiej kuchni najczęściej za farsz służą: ogórek kiszony, cebula, pieczarki, boczek i musztarda. Niektóre przepisy wskazują na wykorzystanie do farszu kiełbasy i skórki czerstwego chleba.

Zrazy wołowe w sosie własnym - przepis

Do przygotowania zrazów wołowych potrzebujemy następujących składników:

  • 800 g wołowiny,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 160 g boczku,
  • 8 łyżeczek musztardy,
  • pieprz mielony,
  • sól,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 6 pieczarek lub innych grzybów,
  • 2 cebule,
  • bulion wołowy,
  • olej.

Wołowinę dokładnie myjemy i osuszamy np. przy użyciu ręcznika papierowego. Mięso kroimy na plastry. Jeśli plastry są zbyt grube, możemy je odrobinę rozklepać tłuczkiem. Ogórki siekamy na bardzo drobną kostkę, a cebulę w piórka. Boczek kroimy na małe kawałki.

Plastry mięsa z jednej strony smarujemy ulubioną musztardą, doprawiamy pieprzem i układamy na nich posiekane ogórki, cebulkę i boczek. Całość dokładnie zwijamy w roladkę, uważając, by nasz farsz nie wypadał. Mięso spinamy za pomocą wykałaczek i oprószamy w mące.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy nasze zrazy z każdej strony. Dodajemy odrobinę posiekanej cebuli i pieczarki. Do patelni ostrożnie dolewamy trochę bulionu wołowego i wszystko dusimy pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie bardzo miękkie. Pod koniec gotowania doprawiamy jeszcze pieprzem i solą.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Świąteczny savoir vivre, czyli jak zachować się podczas rodzinnych spotkań
      Świąteczny savoir vivre, czyli jak zachować się podczas rodzinnych spotkańINTERIA.PL
      Przejdź na