Kontrowersyjny przysmak naszych dziadków. Niektórych mdli już na samą myśl
Podroby – to jedno słowo potrafi niektórych przyprawić niemal o nudności. Nie brakuje jednak smakoszy, którzy doceniają właściwości zdrowotne podrobów i cenią sobie potrawy przygotowane np. z żołądków drobiowych. Dlaczego warto je jeść i w jakiej formie je podawać, by były smaczne i aromatyczne?
Dlaczego warto jeść żołądki drobiowe?
Żołądki drobiowe, to oprócz wątróbki i serc, jedne z najczęściej wybieranych podrobów. Entuzjaści jedzenia podrobów, nie tylko drobiowych, ale również wołowych i wieprzowych, wskazują je jako doskonałe źródło wielu witamin i minerałów, które są bardzo dobrze przyswajane przez organizm.
Żołądki drobiowe są bogate w wiele składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu i zwiększania jego odporności. Żołądki drobiowe to przede wszystkim świetne źródło dobrze przyswajalnego białka. Zawierają również sporo żelaza, cynku, selenu i witamin z grupy B, w tym B12, która wspiera układ nerwowy i bierze udział w procesie produkcji czerwonych krwinek.
Żołądki drobiowe to również wartościowy kolagen, mający niebagatelne znaczenie dla zachowania odpowiedniej kondycji skóry, tkanki łącznej i stawów. Ponadto takie podroby nie zawierają węglowodanów, dzięki czemu z powodzeniem mogą się nimi zajadać osoby będące na tzw. diecie keto.
Żołądki drobiowe, jak i inne podroby, zdecydowanie bardziej niż obecnie popularne były w latach 70., 80. i 90., kiedy to często serwowano je w polskich domach. W krajach azjatyckich nadal uznawane są za znakomity, uliczny smakołyk, o czym świadczy fakt, że są z powodzeniem sprzedawane w formie grillowanej z dodatkiem ostrych sosów.
W Polsce żołądki drobiowe zdecydowanie częściej poddawane są obróbce termicznej w postaci długiego gotowania, dzięki czemu stanowią bazę do pysznego gulaszu. Warto zaznaczyć, że żołądki drobiowe, jak i inne podroby, oferowane są zazwyczaj w atrakcyjnych cenach. Obecnie za kilogram żołądków drobiowych musimy zapłacić ok. 10 zł.
Czytaj także: Danie, które podzieliło Polaków. Flaki z przepisu Magdy Gessler przekonają nawet sceptyków
Gulasz z żołądków drobiowych - przepis
Jak przygotować smaczny i aromatyczny gulasz z żołądków drobiowych? Przede wszystkim powinniśmy się zaopatrzyć w świeże i dobrej jakości podroby, od których w dużej mierze zależy smak gulaszu. Oto pełna lista składników:
- 1 kg żołądków drobiowych,
- 2 cebule,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 200 ml śmietany 30 proc.,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Żołądki drobiowe dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Jeśli żołądki są duże, kroimy je na mniejsze kawałki. Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy ją na patelni. Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, następnie dodajemy do podsmażanej cebuli.
Podsmażone warzywa przekładamy do głębszego naczynia, w którym będziemy dusić naszą potrawę. Dodajemy również umyte żołądki drobiowe, wsypujemy ziele angielskie, liście laurowe, a całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wszystkie składniki zalewamy wodą, by były dokładnie pzakryte. Całość gotujemy pod przykryciem na małej mocy palnika przez ok. 90 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania zdejmujemy z garnka przykrywkę, by nieco zredukować zawartość wody. Dolewamy śmietanki, mieszamy i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Gotowe!