Ewa Wachowicz poleca obiady "na zapas". Doskonałe do odgrzewania

Są potrawy, które świetnie smakują odgrzane
Są potrawy, które świetnie smakują odgrzaneArchiwum autora

Grochówka z pieczywem

  • 25 dag grochu łuskanego
  • 30 dag żeberek wędzonych
  • 1 łyżeczka domowej mieszanki przypraw
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • grzanki
  • natka pietruszki
Grochówka - smaczna i sycąca
Grochówka - smaczna i sycąca123RF/PICSEL

Bigos z czerwonej kapusty

  • 2½ l czerwonej kapusty kiszonej
  • ½ kg wołowiny
  • 300 g kiełbasy wiejskiej i myśliwskiej
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • kilka ziaren jałowca
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 1 cebula
  • 1 cebula czerwona
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ l wywaru na suszonych grzybach
  • ½ l soku spod kiszonej kapusty
  • sok z cytryny
  • 40 g żurawiny suszonej
  • 50 g rodzynków
  • 50 g suszonej czarnej porzeczki
  • 50 g śliwki suszonej w dymie
  • 25 g suszonych grzybów
  • 2 buraki kiszone
  • 250 ml czerwonego wina półwytrawnego
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • wino czerwone półwytrawne
  • sól
  • pieprz cytrynowy

Gołąbki w żurku

Gołąbki w żurku
Gołąbki w żurkuArchiwum autora
  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 400 g wieprzowiny bez kości
  • 400 g ryżu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 szklanka żuru
  • sól
  • pieprz
"Ewa gotuje": Wege kapuśniakPolsat