Możesz mieć je za darmo i pobudzić organizm do działania
Oprac.: Łukasz Piątek
Jeżyna to niezwykle popularna roślina należąca do rodziny różowatych, której najcenniejszym skarbem są owoce, będące prawdziwą bombą witaminową. Krzewy jeżyny bardzo często można spotkać na opuszczonych terenach, polach oraz w lasach, ale z powodzeniem uprawia się je również w przydomowych ogródkach.
Jeżyna - właściwości zdrowotne
Jeżyna nazywana jest także ożyną lub ostrężyną, a owoce rośliny bardzo przypominają malinę. Najczęściej są one koloru czarnego lub ciemnofioletowego, a ich struktura jest twardsza niż w przypadku malin.
Jeżyny od wieków wykorzystywane są w medycynie ludowej i naturalnej, ponieważ posiadają doskonałe właściwości prozdrowotne. W jeżynach znajduje się mnóstwo cennych dla organizmu substancji, w tym m.in.: antocyjany, które chronią organizm przed bakteriami, wirusami i grzybami, a w dodatku wspierają funkcjonowanie układu krążenia.
Błonnik zawarty w jeżynach wspomaga pracę układu pokarmowego, perystaltykę jelit i trawienie. Z kolei antyoksydanty mają niebagatelny wpływ na zwalczanie wolnych rodników, które przyczyniają się do powstawania komórek nowotworowych.
Z uwagi na dużą zawartość antyoksydantów jeżyny zostały umieszczone na liście ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), a więc liście produktów, które w wysokim stopniu chronią organizm przed niszczącym wpływem reaktywnych form tlenu.
Witamina C poprawiaj kondycję układu immunologicznego, odpowiedzialnego za ochronę organizmu przed infekcjami, a witamina E opóźnia procesy starzenia.
Zawarta w jeżynach witamina K przyczynia się do powstawania właściwej formy osteokalcyny - czyli białka występującego w tkance kostnej. Niedobór witaminy K w organizmie może powodować nieprawidłową produkcję osteokalcyny, pokłosiem czego może być obniżenie gęstości kości oraz zwiększenie ryzyka złamań.
Nie sposób również pominąć zawartych w jeżynach minerałów, w tym w szczególności: wapnia i magnezu, które są niezbędne do tworzenia tkanki kostnej.
Sok z jeżyn - przepis
Sok z jeżyn można kupić w aptekach i sklepach spożywczych, ale lepszym rozwiązaniem jest zrobienie go w domu i przechowywanie w spiżarni. Wówczas mamy pewność, że sok zawierać będzie cenne witaminy i minerały oraz odwdzięczy się doskonałym smakiem i aromatem.
Składniki:
- pół kg jeżyn,
- 40 g cukru,
- szczypta kwasku cytrynowego,
- słoik,
- gaza,
- gumka recepturka.
Owoce jeżyny dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, przekładamy do naczynia i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie umieszczamy je w czystym słoiku.
Owoce zasypujemy cukrem i delikatnie potrząsamy słoikiem, żeby cukier wymieszał się z jeżynami. Zamiast zakrętki używamy gazy, którą dociskamy gumką recepturką. Tak przygotowany słoik z owocami odstawiamy na tydzień w ciepłym miejscu.
Po tym czasie zawartość słoika przecedzamy przez sito, zlewając sok do naczynia. Sok gotujemy na małym ogniu i dodajemy kwasek cytrynowy. Po zagotowaniu sok należy nieco wystudzić i przelać go do butelki lub słoika. Tak przygotowany sok możemy wypić w ciągu trzech dni lub poddać go pasteryzacji, by kilka miesięcy później cieszyć się jego doskonałym smakiem.