Mus z pieczonych buraków
Są źródłem antyoksydantów, chroniących przed nowotworami. Powinniśmy jeść je jak najczęściej. Dziś oryginalny przepis na dnie z buraków.
Składniki:
- 1 kg buraków,
- 2-3 ząbki czosnku w łupinkach,
- włoszczyzna (bez kapusty),
- lubczyk, łyżka domowej vegety,
- 3 listki laurowe,
- 3 owoce ziela angielskiego,
- szklanka soku z czarnej porzeczki,
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- 2 łyżki uprażonych pestek dyni, sok z cytryny.
Sposób przygotowania:
Buraki umyj i zawiń w folię aluminiową razem z czosnkiem w łupinkach. Piecz w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 200°C, do miękkości. Z włoszczyzny i przypraw ugotuj litr bulionu.
Z gotowego bulionu wyjmij włoszczyznę, dodaj upieczone, obrane i pokrojone buraki i wyłuskany czosnek. Dolej soku z porzeczki i zmiksuj na purée, dodaj do smaku sok z cytryny. Podawaj z łyżką jogurtu i posypane pestkami dyni.
Cenne wartości odżywcze
Czarne porzeczki - bardzo cenne źródło wszystkich niezbędnych witamin, rutyny (chroniącej naczynia krwionośne i ułatwiającej przyswajanie witaminy C), antyoksydantów, pektyn, luteiny, żelaza, kwasu foliowego, potasu, biotyny, magnezu, wapnia oraz rzadko spotykanych mikroelementów: boru, jodu i manganu.
Buraki - niezbędne w procesach krwiotworzenia, dzięki dużej zawartości żelaza i kwasu foliowego. Są także źródłem antyoksydantów, chroniących przed nowotworami.
Pestki dyni, mimo że są kaloryczne, należą do bardzo zdrowych nasion. Bogate w mikroelementy (magnez, cynk, żelazo, mangan, fosfor) są pomocne w leczeniu stanów zapalnych skóry, zapobiegają wypadaniu włosów oraz dbają o piękne paznokcie i skórę wolną od trądziku. Zawierają również zestaw, tak ważnych w ciąży, witamin z grupy B.
Dzięki roślinnym fitosterolom pomocne są w profilaktyce miażdżycy. Ciekawą właściwością pestek dyni jest działanie przeciw pasożytnicze (zawarta w nich kukurbitacyna niszczy pasożyty układu pokarmowego)!
Są także cenne ze względu na zawartość lecytyny, która pomaga w koncentracji uwagi oraz reguluje procesy przemiany materii. 1 kg buraków, 2-3 ząbki czosnku w łupinkach, włoszczyzna (bez kapusty), lubczyk, łyżka domowej vegety, 3 listki laurowe, 3 owoce ziela angielskiego, szklanka soku z czarnej porzeczki, 2 łyżki jogurtu greckiego, 2 łyżki uprażonych pestek dyni, sok z cytryny.