Musaka wegetariańska: Przepis, który udaje się zawsze

Jak zrobić musakę? Przepis na grecki przysmak w wersji bezmięsnej
Jak zrobić musakę? Przepis na grecki przysmak w wersji bezmięsnej123RF/PICSEL

Musaka: Co to za danie?

Sekrety greckiej kuchni newsrm.tvnewsrm.tv

Zobacz również:

    Musaka bez mięsa: Przygotuj tak, jak lubisz!

    • 250 gramów czerwonej soczewicy,
    • 2 średniej wielkości bakłażany,
    • 2 cukinie,
    • 1 marchewka,
    • 1 kilogram ziemniaków,
    • 1 cebula,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 400 mililitrów passaty pomidorowej,
    • 200 gramów gęstego jogurtu naturalnego (typu greckiego),
    • 2 jajka,
    • Do przyprawienia: cynamon, suszony tymianek i oregano, papryka słodka i pikantna, kmin rzymski, czarny pieprz.

    Wegetariańska musaka: Przepis krok po kroku

    • Ziemniaki oczyść z resztek ziemi, obierz, pokrój na plasterki i gotuj do miękkości. Uważaj, by ich nie rozgotować!
    • Na głębokiej patelni rozgrzej jedną łyżkę oleju (może być rzepakowy), wrzuć posiekaną cebulę oraz czosnek i smaż przez chwilę, by uwolniły swój aromat.
    • Wsyp soczewicę (nie musisz jej wcześniej namaczać), następnie dodaj passatę. Dodatkowo możesz wlać niepełną szklankę wody. Gotuj do momentu, aż soczewica wchłonie cały płyn. Dodaj przyprawy.
    • Bakłażany i cukinie pokrój w plasterki, następnie krótko podsmaż. Świetnie sprawdzi się do tego patelnia grillowa.
    • Stwórz sos, mieszając jajka z jogurtem oraz pieprzem.
    • W naczyniu żaroodpornym układaj warstwy w następującej kolejności: ziemniaki, cukinia, soczewica z pomidorami i bakłażan. Całość zalej jogurtowym sosem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczenie potrwa 20-30 minut.
    • 10 minut przed końcem wierzch zapiekanki możesz posypać startym serem żółtym.
    Wegetariańska musaka to świetny pomysł na obiad lub rozgrzewającą kolację
    Wegetariańska musaka to świetny pomysł na obiad lub rozgrzewającą kolację123RF/PICSEL

    Musaka w kuchni roślinnej: Dlaczego warto ją przyrządzać?