Na śniadania wjedzie jak złoto. W mig nasycisz pusty brzuch o poranku
Jajka na śniadanie to ponadczasowy klasyk. Jeśli już nieco nam się jajecznica przejadła, a nie mamy ochoty na gotowane na twardo lub miękko, możemy wziąć na kulinarny tapet szakszukę. To nic innego jak jajka sadzone w towarzystwie warzyw. Pełnowartościowe danie przygotujesz w kilka chwil, a szybko nasycisz brzuch i zdrowo rozpoczniesz dzień. Poznaj tajniki zielonej szakszuki według receptury Ewy Wachowicz.

Szakszuka według przepisu Ewy Wachowicz
Szakszuka to popularne danie śniadaniowe, które pochodzi z Bliskiego Wschodu oraz Afryki Północnej. Tak naprawdę oryginalna receptura przewiduje, że jajka ścinają się w sosie z pomidorów i papryki, ale można przepis nieco zmodyfikować. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać świeży szpinak, który ma mnóstwo witamin, kluczowych pierwiastków oraz antyoksydantów, a to właśnie one mogą chronić organizm przed przedwczesnym starzeniem się komórek organizmu. Nie zapominajmy o dodatku awokado, który jest źródłem naturalnych tłuszczów nienasyconych. One z kolei świetnie wpływają na pracę serca, ale także na pamięć i koncentrację. Czas poznać tajniki przygotowania zielonej szakszuki z awokado według przepisu Ewy Wachowicz.
Składniki na zieloną szakszukę

- 4 jajka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- garść świeżego szpinaku
- kilka pomidorków koktajlowych
- sól
- pieprz
- szczypta mielonego kuminu
Do podania
- 0,5 awokado
- sok z cytryny
- szczypiorek
Jak zrobić zieloną szakszukę z przepisu Ewy Wachowicz?

- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle.
- Dorzucić posiekany czosnek.
- Podsmażyć.
- Dodać szpinak, przyprawić solą i kuminem.
- Dorzucić przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
- Wymieszać i smażyć przez chwilę.
- Wybić jajka.
- Przyprawić solą i pieprzem.
- Przykryć i poczekać, aż białko się zetnie.
- Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, łyżką wyjąć miąższ, pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny.
- Ułożyć na jajkach.
- Posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem i od razu podawać.