Na śniadania wjedzie jak złoto. W mig nasycisz pusty brzuch o poranku

Jajka na śniadanie to ponadczasowy klasyk. Jeśli już nieco nam się jajecznica przejadła, a nie mamy ochoty na gotowane na twardo lub miękko, możemy wziąć na kulinarny tapet szakszukę. To nic innego jak jajka sadzone w towarzystwie warzyw. Pełnowartościowe danie przygotujesz w kilka chwil, a szybko nasycisz brzuch i zdrowo rozpoczniesz dzień. Poznaj tajniki zielonej szakszuki według receptury Ewy Wachowicz.

Szakszuka w zielonym wydaniu to wspaniałą propozycja śniadaniowa
Szakszuka w zielonym wydaniu to wspaniałą propozycja śniadaniowa123RF/PICSEL

Szakszuka według przepisu Ewy Wachowicz

Szakszuka to popularne danie śniadaniowe, które pochodzi z Bliskiego Wschodu oraz Afryki Północnej. Tak naprawdę oryginalna receptura przewiduje, że jajka ścinają się w sosie z pomidorów i papryki, ale można przepis nieco zmodyfikować. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać świeży szpinak, który ma mnóstwo witamin, kluczowych pierwiastków oraz antyoksydantów, a to właśnie one mogą chronić organizm przed przedwczesnym starzeniem się komórek organizmu. Nie zapominajmy o dodatku awokado, który jest źródłem naturalnych tłuszczów nienasyconych. One z kolei świetnie wpływają na pracę serca, ale także na pamięć i koncentrację. Czas poznać tajniki przygotowania zielonej szakszuki z awokado według przepisu Ewy Wachowicz.

„Ewa gotuje”: Zielona szakszuka z awokadoPolsat

Składniki na zieloną szakszukę

Sekret szakszuki od Ewy Wachowicz? Szpinak, szczypior i awokado
Sekret szakszuki od Ewy Wachowicz? Szpinak, szczypior i awokado123RF/PICSEL
  • 4 jajka 
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego 
  • garść świeżego szpinaku
  • kilka pomidorków koktajlowych 
  • sól 
  • pieprz 
  • szczypta mielonego kuminu 

Do podania 

  •  0,5 awokado 
  •  sok z cytryny 
  •  szczypiorek

Jak zrobić zieloną szakszukę z przepisu Ewy Wachowicz?

Mamy w lodówce pęczek kopru? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby go nie dodać do zielonej szakszuki
Mamy w lodówce pęczek kopru? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby go nie dodać do zielonej szakszuki123RF/PICSEL
  1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle. 
  2. Dorzucić posiekany czosnek.
  3. Podsmażyć.
  4. Dodać szpinak, przyprawić solą i kuminem. 
  5. Dorzucić przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. 
  6. Wymieszać i smażyć przez chwilę. 
  7. Wybić jajka. 
  8. Przyprawić solą i pieprzem.
  9. Przykryć i poczekać, aż białko się zetnie. 
  10. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, łyżką wyjąć miąższ, pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny.
  11. Ułożyć na jajkach.
  12. Posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem i od razu podawać.