Nadaje się nie tylko do sernika. Smaczne pomysły na zużycie sera z wiaderka
Ser z wiaderka to wygodna alternatywa dla tradycyjnego twarogu, zwłaszcza gdy nie masz czasu na jego kilkukrotne mielenie. Choć najczęściej kojarzy się z przygotowaniem popisowego sernika, jego uniwersalność pozwala wykorzystać go w wielu innych daniach, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Poznaj przepisy, dzięki którym wykorzystasz twaróg z wiaderka do ostatniej łyżeczki.
Spis treści:
Biały ser z wiaderka — wygodny i uniwersalny
Ser z wiaderka to gotowy do użycia produkt o gładkiej konsystencji, który oszczędza czas i ułatwia pracę w kuchni. Kremowy i gęsty pozwala na wszechstronne zastosowanie — sprawdza się nie tylko w serniku. Największą zaletą sera z wiaderka jest to, że można go użyć od razu, bez konieczności dodatkowej obróbki. Podpowiadamy, jak wykorzystać go w innych daniach. Przepisy warto mieć pod ręką, gdy po zrobieniu sernika nie produkt nie został wykorzystany w całości. Nie marnuj go, zwłaszcza że uzupełni smak niejednej potrawy.
Tak zagęścisz sos i zupę
Nie musisz otwierać nowego opakowania śmietany, jeśli dysponujesz resztką sera z wiaderka. Doskonale sprawdzi się jako zagęstnik do zup i sosów, które wyszły zbyt wodniste. Pamiętaj, by stosować się do utartych zasad. Nie dorzucaj twarogu z wiaderka bezpośrednio do garnka z gotującym się daniem. Najpierw wymieszaj go w miseczce z niewielką ilością sosu albo zupy, dopiero wtedy wlej do całości. Konsystencja potrawy będzie celująca.
Pasta serowa do kanapek
Nie wyobrażasz sobie jadłospisu bez kanapek? Nie pozwalaj sobie na monotonię w tej kwestii, zwłaszcza że resztkę sera z wiaderka z łatwością zamienisz w kremową pastę do chleba. Wymieszaj produkt z drobno posiekanym szczypiorkiem, rzodkiewką, solą i pieprzem. Takie smarowidło sprawdzi się również jako dip do surowych, pokrojonych w słupki warzyw.
Nic nie stoi na przeszkodzie, by wymieszać twaróg z chrzanem. Świetnie komponuje się również z wędzonym łososiem i koperkiem albo tuńczykiem. Tak przygotowana pasta do kanapek ma wyrazisty smak i gęstą konsystencję. Użyj jej także jako nadzienie do wytrawnych naleśników w porze obiadu lub kolacji.
Prosty przepis na kluski leniwe z serem z wiaderka
Ser z wiaderka może być alternatywą dla tradycyjnego twarogu w pierogach ruskich. Wykorzystaj swój sprawdzony przepis, mieszając go z ziemniakami i cebulkę. Produkt przyda się również w przypadku innego kulinarnego klasyka, czyli klusek leniwych. Podasz je zarówno na słodko z cukrem waniliowym, jak i na słono z sosem pieczarkowym, pomidorowym albo pieczeniowym.
Składniki potrzebne do zrobienia porcji dla 4 osób:
- 250 g sera z wiaderka,
- 1 jajko,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
- Twaróg z wiaderka wymieszaj z jajkiem i solą.
- Mąkę przesiej przez sito.
- Masę serową przełóż na stolnicę i połącz z mąką. Zagniataj do momentu uzyskania jednolitego ciasta.
- Uformuj wałek i delikatnie rozpłaszcz go dłonią. Pokrój na nieduże kawałki.
- Kluski leniwe gotuj w osolonym wrzątku przez 30 sekund od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
- Wyjmuj je przy pomocy łyżki cedzakowej i podawaj z wybranymi dodatkami.