Najlepsza wuzetka. Jak ze sklepu!
Klasyczna wuzetka wcale nie jest tak skomplikowana w przygotowaniu, jak może się wydawać. Kluczem jest kakaowy biszkopt, którego wykonanie jest łatwiejsze niż myślisz! Z nim wuzetka będzie smakować każdemu miłośnikowi słodyczy.
Sposób przygotowania:
Ubij białka na sztywno, następnie stopniowo dodawaj cukier, ubijając cały czas. Ubijaj aż białka będą gęste i błyszczące.
Dodawaj po jednym żółtku, ubijaj jeszcze ok. 3 minuty aż masa będzie bardzo puszysta.
Wymieszaj kakao z mąką i przesiej do ubitej masy, najlepiej w 3 partiach, delikatnie mieszając lub miksując bardzo wolno na najmniejszych obrotach. Wuzetka będzie najlepsza, kiedy użyjesz kakao dobrej jakości.
Przelej masę do formy 25 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piecz przez ok. 30 minut aż do tzw. suchego patyczka - wtedy wuzetka będzie gotowa. Kiedy ostygnie, przekrój na dwie części.
Spód ciasta skrop kilkoma łyżkami nasączenia i posmaruj warstwą dżemu.
Ubij zimną śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno, pod koniec dodaj śmietan-fix. Wyłóż masę na warstwie powideł, pozostawiając nieco (ok. 3/4 szklanki) do dekoracji. Przykryj drugą połową biszkoptu i nasącz resztą herbaty z wódką.
Przygotuj polewę. Zagotuj śmietanę w garnku, odstaw z ognia i dodaj czekoladę połamaną na kawałki. Mieszaj aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa.
Polej czekoladę na wierzchnim biszkopcie. Kiedy nieco przestygnie, udekoruj ciasto pozostałą bitą śmietaną wyciśniętą przez rękaw cukierniczy. Wuzetka jest gotowa!
Szukasz więcej inspiracji? Oto klasyczna wuzetka w nieco innej wersji
Potrzebujesz innego przepisu? To naprawdę łatwa wuzetka!
* * *
Zobacz więcej: