Najlepsze dopełnienie każdego mięsnego dania. Doda koloru i... zdrowia
Kojarzy się ze Śląskiem, najczęściej widziana w towarzystwie wołowej rolady. Ale czerwona kapusta przyrządzona na ciepło to doskonały dodatek do wielu innych dań obiadowych! Spróbuj naszego przepisu, który jest prosty, przygotujesz go szybko, a rodzina będzie zachwycona kolorem na talerzu!
Modra kapusta - śląski klasyk znany w całym kraju
Sposobów przyrządzania czerwonej kapusty na ciepło jest mnóstwo. Klasycznie nazywany modrą kapustą dodatek przyrządza się siekając surową kapustę i dusząc na wolnym ogniu bez przykrycia, by nadmiar wody wyparował. Pod wpływem temperatury kolor warzywa zmienia się na fioletowo-niebieski, dzięki związkowi zwanemu antocyjanem, który przy okazji ma właściwości przeciwutleniające. Oprócz tego w tej pysznej przekąsce znajdziemy witaminy z grupy B, magnez, potas i cynk, a więc pełny zestaw mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania serca i naczyń krwionośnych. Wbrew obiegowej opinii modra kapusta na ciepło pasuje nie tylko do śląskiej rolady wołowej, ale sprawdzi się do wszelkich pieczeni z sosem, bitek i gulaszów. Podane w towarzystwie klusek śląskich lub po prostu ziemniaków stanowią idealną propozycję na obiad. Podstawowy przepis można zmodyfikować - dodać do niego podsmażony boczek, a zamiast na wodzie, można przyrządzić kapustę na bulionie. Eksperymentujcie, by znaleźć swój smak!
Zobacz również:
Czerwona kapusta na ciepło - podstawowy przepis
Składniki:
- 1 kapusta czerwona
- 1/2 jabłka
- ocet winny2 łyżki
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 2 liście laurowe suszone
- 3 listki ziela angielskiego
- 1 cebula
- 2 szczypty soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
- Kapustę umyć i poszatkować.
- Zagotować w garnku wodę. Do wrzącej wrzucać partiami kapustę, liść laurowy i ziele.
- Każdą partię delikatnie posolić.
- Zetrzeć do kapusty pół jabłka na grubej tarce.
- Gotować do miękkości (około 30 minut).
- Po tym czasie odcedzić zostawiając w garnku na samym dnie trochę wody z kapusty.
- Do tej wody dodać masło, a po jego rozpuszczeniu dać mąkę i wymieszać.
- Dołożyć pokrojoną drobno cebulę, kapustę, wlać ocet wymieszać i jeszcze chwilę "dusić". Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem
- Podawać na ciepło.
Smacznego!