Najlepsze dopełnienie każdego mięsnego dania. Doda koloru i... zdrowia

Kojarzy się ze Śląskiem, najczęściej widziana w towarzystwie wołowej rolady. Ale czerwona kapusta przyrządzona na ciepło to doskonały dodatek do wielu innych dań obiadowych! Spróbuj naszego przepisu, który jest prosty, przygotujesz go szybko, a rodzina będzie zachwycona kolorem na talerzu!

Modra kapusta
Modra kapustaCanvaProINTERIA.PL

Modra kapusta - śląski klasyk znany w całym kraju

Sposobów przyrządzania czerwonej kapusty na ciepło jest mnóstwo. Klasycznie nazywany modrą kapustą dodatek przyrządza się siekając surową kapustę i dusząc na wolnym ogniu bez przykrycia, by nadmiar wody wyparował. Pod wpływem temperatury kolor warzywa zmienia się na fioletowo-niebieski, dzięki związkowi zwanemu antocyjanem, który przy okazji ma właściwości przeciwutleniające. Oprócz tego w tej pysznej przekąsce znajdziemy witaminy z grupy B, magnez, potas i cynk, a więc pełny zestaw mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania serca i naczyń krwionośnych. Wbrew obiegowej opinii modra kapusta na ciepło pasuje nie tylko do śląskiej rolady wołowej, ale sprawdzi się do wszelkich pieczeni z sosem, bitek i gulaszów. Podane w towarzystwie klusek śląskich lub po prostu ziemniaków stanowią idealną propozycję na obiad. Podstawowy przepis można zmodyfikować - dodać do niego podsmażony boczek, a zamiast na wodzie, można przyrządzić kapustę na bulionie. Eksperymentujcie, by znaleźć swój smak!

Czerwona kapusta na ciepło - podstawowy przepis

Składniki:

  • 1 kapusta czerwona
  • 1/2 jabłka 
  • ocet winny2 łyżki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 2 liście laurowe suszone
  • 3 listki ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • 2 szczypty soli
  • szczypta pieprzu
Czerwona kapusta
Czerwona kapustaCanvaProINTERIA.PL

Przygotowanie:

  1. Kapustę umyć i poszatkować.
  2.  Zagotować w garnku wodę. Do wrzącej wrzucać partiami kapustę, liść laurowy i ziele.
  3.  Każdą partię delikatnie posolić. 
  4. Zetrzeć do kapusty pół jabłka na grubej tarce.
  5. Gotować do miękkości (około 30 minut).
  6. Po tym czasie odcedzić zostawiając w garnku na samym dnie trochę wody z kapusty. 
  7. Do tej wody dodać masło, a po jego rozpuszczeniu dać mąkę i wymieszać.
  8. Dołożyć pokrojoną drobno cebulę, kapustę, wlać ocet wymieszać i jeszcze chwilę "dusić".  Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem
  9. Podawać na ciepło.

Smacznego!

"Ewa gotuje": Sałatka z grillowanym halloumiPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas