Najlepsze dopełnienie każdego mięsnego dania. Doda koloru i... zdrowia

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Modro kapusta (modra kapusta) to obowiązkowy składnik tradycyjnego śląskiego obiadu
Modro kapusta (modra kapusta) to obowiązkowy składnik tradycyjnego śląskiego obiaduMONKPRESS/East NewsEast News

Modra kapusta - śląski klasyk znany w całym kraju

Czerwona kapusta na ciepło - podstawowy przepis

  • 1 kapusta czerwona
  • 1/2 jabłka 
  • ocet winny
  • 2 łyżki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 2 liście laurowe suszone
  • 3 listki ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • 2 szczypty soli
  • szczypta pieprzu
Czerwona kapusta
Czerwona kapusta123RF/PICSEL
  1. Kapustę umyć i poszatkować.
  2.  Zagotować w garnku wodę. Do wrzącej wrzucać partiami kapustę, liść laurowy i ziele.
  3.  Każdą partię delikatnie posolić. 
  4. Zetrzeć do kapusty pół jabłka na grubej tarce.
  5. Gotować do miękkości (około 30 minut).
  6. Po tym czasie odcedzić zostawiając w garnku na samym dnie trochę wody z kapusty. 
  7. Do tej wody dodać masło, a po jego rozpuszczeniu dać mąkę i wymieszać.
  8. Dołożyć pokrojoną drobno cebulę, kapustę, wlać ocet wymieszać i jeszcze chwilę "dusić".  Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem
  9. Podawać na ciepło.
Duszona kapusta - szybki przepisInteria KulinariaInteria Kulinaria