Najprostsza szarlotka, z którą poradzi sobie każdy. Przepis zdradziła mi koleżanka z pracy

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Prosta szarlotka przekładana. Znika z talerza, zanim wystygnie
Prosta szarlotka przekładana. Znika z talerza, zanim wystygnie 123RF/PICSEL

Szarlotka na sucho, zawsze się udaje

Składniki na szarlotkę na sucho 

  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki kaszy manny
  • łyżeczkę proszku do pieczenia
  • kostkę dobrze schłodzonej margaryny/masła

Przygotowanie szarlotki na sucho

Pamiętaj, aby jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Pamiętaj, aby jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach 123RF/PICSEL
  1. W jednej misce mieszania ze sobą suche produkty (mąka, kasza, cukier, proszek do pieczenia).
  2. Następnie zabieramy się za jabłka. Obieramy je ze skórki i ucieramy na tarce o grubych oczkach do drugiej miski.
  3. Do startych jabłek dodajemy 2 łyżeczki cynamonu.
  4. Przygotowujemy średnią tortownicę. Smakujemy ją grubo margaryną, nie żałujemy jej.
  5. A teraz czas na przekładanie warstw. Na dno wysypujemy warstwę suchego, następnie nakładamy warstwę jabłek, powtarzamy do momentu wyczerpania składników. Na górze ma być warstwa sucha.
  6. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach schłodzoną wcześniej margarynę (niektórzy wybierają zamiast margaryny masło).
  7. Tak przygotowane ciasto władamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 50-60 minut. Wierzch szarlotki powinien być złoty, a margaryna ma całkowicie się rozpuścić. 
  8. Gotowe  - smacznego!
„Ewa gotuje”: Jabłka pieczone w cieściePolsatPolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?