Najprostsza szarlotka, z którą poradzi sobie każdy. Przepis zdradziła mi koleżanka z pracy
Gdy przychodzi ochota na coś słodkiego, mało kiedy decydujemy się na pieczenie. Ale mając ten przepis, nie będziecie się już zastanawiać nad tym, jakie ciastka kupić w cukierni. Prosta, genialna w smaku szarlotka podbije serca domowników. Czujecie już ten zapach pieczonych jabłek z cynamonem? Zapraszamy do kuchni, czas upiec pyszną szarlotkę.
Szarlotka na sucho, zawsze się udaje
Nie lubiłam piec. Miałam wrażenie, że popełniam wszystkie możliwe błędy, nawet w przepisach, które były proste, a ciasto zawsze miało się udawać. Później zwalałam winę na piekarnik, ale nawet zakup nowego nic nie zmienił. Poddałam się, ale nie na długo. Pewnego jesiennego dnia rozmawiałam z koleżanką z pracy o tym, jaką to mam ochotę na ciepłą, kruchą szarlotkę. Problem w tym, że na bank mi nie wyjdzie, a w cukierniach nie zawsze mają te idealne, co to smakują jak u babci. Wtedy dostałam w odpowiedzi przepis i kolejną gwarancję, że teraz na pewno mi wyjdzie. Spróbowałam i powiem wam jedno - ta szarlotka to jedno z najlepszych ciast, jakie jadłam, a dodatkowym plusem jest to, że faktycznie wychodzi. Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, oto przepis na szarlotkę na sucho.
Składniki na szarlotkę na sucho
- 1 kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki kaszy manny
- łyżeczkę proszku do pieczenia
- kostkę dobrze schłodzonej margaryny/masła
Przygotowanie szarlotki na sucho
- W jednej misce mieszania ze sobą suche produkty (mąka, kasza, cukier, proszek do pieczenia).
- Następnie zabieramy się za jabłka. Obieramy je ze skórki i ucieramy na tarce o grubych oczkach do drugiej miski.
- Do startych jabłek dodajemy 2 łyżeczki cynamonu.
- Przygotowujemy średnią tortownicę. Smakujemy ją grubo margaryną, nie żałujemy jej.
- A teraz czas na przekładanie warstw. Na dno wysypujemy warstwę suchego, następnie nakładamy warstwę jabłek, powtarzamy do momentu wyczerpania składników. Na górze ma być warstwa sucha.
- Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach schłodzoną wcześniej margarynę (niektórzy wybierają zamiast margaryny masło).
- Tak przygotowane ciasto władamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 50-60 minut. Wierzch szarlotki powinien być złoty, a margaryna ma całkowicie się rozpuścić.
- Gotowe - smacznego!
Szarlotka smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Jeśli lubicie jabłka, oto kilka propozycji na przepisy, w których to właśnie jabłka są głównymi składnikami: