Najprostsza szarlotka, z którą poradzi sobie każdy. Przepis zdradziła mi koleżanka z pracy

Gdy przychodzi ochota na coś słodkiego, mało kiedy decydujemy się na pieczenie. Ale mając ten przepis, nie będziecie się już zastanawiać nad tym, jakie ciastka kupić w cukierni. Prosta, genialna w smaku szarlotka podbije serca domowników. Czujecie już ten zapach pieczonych jabłek z cynamonem? Zapraszamy do kuchni, czas upiec pyszną szarlotkę.

Prosta szarlotka przekładana. Znika z talerza, zanim wystygnie
Prosta szarlotka przekładana. Znika z talerza, zanim wystygnie 123RF/PICSEL

Szarlotka na sucho, zawsze się udaje

Nie lubiłam piec. Miałam wrażenie, że popełniam wszystkie możliwe błędy, nawet w przepisach, które były proste, a ciasto zawsze miało się udawać. Później zwalałam winę na piekarnik, ale nawet zakup nowego nic nie zmienił. Poddałam się, ale nie na długo. Pewnego jesiennego dnia rozmawiałam z koleżanką z pracy o tym, jaką to mam ochotę na ciepłą, kruchą szarlotkę. Problem w tym, że na bank mi nie wyjdzie, a w cukierniach nie zawsze mają te idealne, co to smakują jak u babci. Wtedy dostałam w odpowiedzi przepis i kolejną gwarancję, że teraz na pewno mi wyjdzie. Spróbowałam i powiem wam jedno - ta szarlotka to jedno z najlepszych ciast, jakie jadłam, a dodatkowym plusem jest to, że faktycznie wychodzi. Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, oto przepis na szarlotkę na sucho.  

Składniki na szarlotkę na sucho

  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki kaszy manny
  • łyżeczkę proszku do pieczenia
  • kostkę dobrze schłodzonej margaryny/masła

Przygotowanie szarlotki na sucho

Pamiętaj, aby jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Pamiętaj, aby jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach 123RF/PICSEL
  1. W jednej misce mieszania ze sobą suche produkty (mąka, kasza, cukier, proszek do pieczenia).
  2. Następnie zabieramy się za jabłka. Obieramy je ze skórki i ucieramy na tarce o grubych oczkach do drugiej miski.
  3. Do startych jabłek dodajemy 2 łyżeczki cynamonu.
  4. Przygotowujemy średnią tortownicę. Smakujemy ją grubo margaryną, nie żałujemy jej.
  5. A teraz czas na przekładanie warstw. Na dno wysypujemy warstwę suchego, następnie nakładamy warstwę jabłek, powtarzamy do momentu wyczerpania składników. Na górze ma być warstwa sucha.
  6. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach schłodzoną wcześniej margarynę (niektórzy wybierają zamiast margaryny masło).
  7. Tak przygotowane ciasto władamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 50-60 minut. Wierzch szarlotki powinien być złoty, a margaryna ma całkowicie się rozpuścić. 
  8. Gotowe  - smacznego!

Szarlotka smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

„Ewa gotuje”: Jabłka pieczone w cieściePolsat

Jeśli lubicie jabłka, oto kilka propozycji na przepisy, w których to właśnie jabłka są głównymi składnikami:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas