Naleśniki z mięsem mielonym, dynią i papryką
Z pysznym sosem miętowo-jogurtowym.
Składniki na 4 porcje:
- 2 jajka
- 100 g mąki
- 250 ml mleka
- sól
- 5 gałązek mięty
- 400 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- pieprz
- 500 g dyni
- 1 czerwona papryka
- 5 łyżek oleju
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 30 g orzechów nerkowca
- ¼ pęczka kolendry
Przygotowanie:
Jajka, mąkę, mleko i pół łyżeczki soli wyrobić na gładkie ciasto i odstawić na 15 minut. Jogurt wymieszać z pokrojonymi listkami mięty, doprawić kardamonem, solą i pieprzem.
Miąższ dyni i paprykę pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju i wlać 1/8 ciasta. Naleśniki smażyć po 2 minuty z obu stron. Z pozostałego ciasta również usmażyć naleśniki..
Łyżkę oleju rozgrzać na patelni. Przesmażyć mięso mielone (5-8 minut), doprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu smażyć dynię i paprykę przez 4-5 minut, dodać orzechy nerkowca, przykryć i na słabym ogniu trzymać jeszcze 5 minut. Mięso i warzywa połączyć, dodać posiekaną kolendrę i doprawić solą i pieprzem. Nadzienie nakładać na naleśniki, zwijać je i podawać z sosem miętowo-jogurtowym.
Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera: 2730 kJ/652 kcal