Naleśniki z mięsem mielonym, dynią i papryką

Z pysznym sosem miętowo-jogurtowym.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • 250 ml mleka
  • sól
  • 5 gałązek mięty
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • pieprz
  • 500 g dyni
  • 1 czerwona papryka
  • 5 łyżek oleju
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 30 g orzechów nerkowca
  • ¼ pęczka kolendry

Przygotowanie:

Jajka, mąkę, mleko i pół łyżeczki soli wyrobić na gładkie ciasto i odstawić na 15 minut. Jogurt wymieszać z pokrojonymi listkami mięty, doprawić kardamonem, solą i pieprzem.

Miąższ dyni i paprykę pokroić w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju i wlać 1/8 ciasta. Naleśniki smażyć po 2 minuty z obu stron. Z pozostałego ciasta również usmażyć naleśniki..

Łyżkę oleju rozgrzać na patelni. Przesmażyć mięso mielone (5-8 minut), doprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu smażyć dynię i paprykę przez  4-5 minut, dodać orzechy nerkowca, przykryć i na słabym ogniu trzymać jeszcze 5 minut. Mięso i warzywa połączyć, dodać posiekaną kolendrę i doprawić solą i pieprzem. Nadzienie nakładać na naleśniki, zwijać je i podawać z sosem miętowo-jogurtowym.

Czas przygotowania: 45 minut

Jedna porcja zawiera: 2730 kJ/652 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas