Nalewka z żurawiny. Przeciwbakteryjna i regulująca ciśnienie

Nalewka z żurawiny działa dobroczynnie na nasz organizm. Jej największą zaletą jest to, że ma właściwości przeciwbakteryjnie. To istotnie w przypadku zapalenia pęcherza czy infekcji. Ponadto osoby cierpiące na nadciśnienie powinny pić od czasu do czasu niewielką ilość tego napoju. Jak zrobić nalewkę z żurawiny? Jak jeszcze może nam się przysłużyć? Dowiesz się z tego artykułu.

Niewielka ilość nalewki z żurawiny delikatnie obniża ciśnienie krwi
Niewielka ilość nalewki z żurawiny delikatnie obniża ciśnienie krwi123RF/PICSEL

  • Nalewka z żurawiny zalecana jest osobom zmagającym się z zapaleniem pęcherza moczowego. 
  • Napoju tego nie mogą pić kobiety w ciąży czy osoby mające kamicę nerkową.
  • Sprawdzony przepis jest gwarancją tego, że nalewka z żurawiny będzie wyborna.

Właściwości nalewki z żurawiny

Żurawina ma wiele cennych właściwości zdrowotnych, a to za sprawą obecności licznych składników odżywczych. Jednym z nich jest żelazo, którego niedobory mogą przyczyniać się do rozwoju anemii. Innymi ważnymi elementami są witaminy z grupy B. Działają one pozytywnie na układ nerwowy i regulują jego pracę.

Ponadto korzystnie oddziałują na poziom energii i poprawiają koncentrację. W żurawinie znajduje się też witamina A, która wzmacnia wzrok. Zapobiega kurzej ślepocie czy zwyrodnieniu plamki żółtej oka. Niedobory tego składnika często prowadzą do wysychania rogówki i spojówki.

Wsparcie w czasie przeziębienia

Na przeziębienie stosować można także niewielkie ilości nalewki z żurawiny
Na przeziębienie stosować można także niewielkie ilości nalewki z żurawiny123RF/PICSEL

Nalewka z żurawiny działa antybakteryjnie i pomaga w zmniejszeniu dokuczliwych objawów przeziębienia. Ważną rolę odgrywa witamina C, która jest silnym przeciwutleniaczem. Wzmacnia układ odpornościowy w walce ze szkodliwymi drobnoustrojami. Owoce, z których jest przygotowywana, stanowią prawdziwą bombę witaminową, niezbędną w procesie rekonwalescencji.

Usprawnienie pracy pęcherza

Nieocenioną moc ma żurawina w przypadku leczenia zapalenia dróg moczowych. Wywoływane jest ono przez bakterię E. coli, która daje szereg nieprzyjemnych dolegliwości. Dzięki substancjom aktywnym zawartym w tych owocach, bakterie nie są w stanie przykleić się do ścian dróg moczowych i pęcherza. Jednak osoby zmagające się z kamicą nerkową, powinny unikać nalewki z żurawiny. Oczywiście nic też nie zastąpi wizyty u lekarza specjalisty.

Pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy

Nalewka z żurawiny ma korzystny wpływ na serce
Nalewka z żurawiny ma korzystny wpływ na serce123RF/PICSEL

Dzięki zawartości flawonoidów praca serca jest znacznie wydajniejsza. Związki te bowiem zmniejszą ryzyko pojawienia się zawału i miażdżycy. Rozszerzają one naczynia krwionośne, niwelując tym samym pojawienie się zakrzepów. Niewielka ilość nalewki z żurawiny jest zalecana osobom zmagającym się z nadciśnieniem. Tlenek azotu pozwala na lekkie obniżenie ciśnienia i utrzymanie jego prawidłowego poziomu. Ponadto żurawina redukuje nadmiar złego cholesterolu we krwi. Dlatego jej spożywanie powinny uwzględnić osoby cierpiące na nadwagę.

Jak przygotować nalewkę z żurawiny?

Przygotowanie nalewki z żurawiny nie jest skomplikowane
Przygotowanie nalewki z żurawiny nie jest skomplikowane123RF/PICSEL

Przygotowanie nalewki z żurawiny nie należy do wymagających zadań. Poniżej podajemy składniki, proporcje i sprawdzony przepis. Napój ten sprawdzi się w czasie uroczystości rodzinnych i na spotkaniach z przyjaciółmi. Jego niewielką ilość można pić nawet codziennie, ale jak w przypadku każdego produktu tego typu - nie należy przesadzać.

Składniki:

1 kg owoców żurawiny, 

  • 1/2 litra wódki,
  • 1 litr spirytusu,
  • 1/2 kg cukru,
  • 1/2 laski wanilii.
    1. Zebraną żurawinę włóż na dwa dni do zamrażarki. Po tym czasie wyjmij ją i poczekaj, aż się rozmrozi.
    2. Owoce zmiksuj i przełóż do słoików, a następnie zalej spirytusem i wódką. Dołóż wanilię, cukier i dokładnie wymieszaj. Szczelnie zamknij i pozostaw na miesiąc w suchym i ciepłym miejscu. Co kilka dni wstrząśnij słojem.
    3. Po upływie czasu przecedź specyfik i przefiltruj kilka razy przez gazę. Dopiero wtedy przelej ją do mniejszych butelek. Gotowe!
    Dieta przy anemii. Warto pamiętać o witaminie CInteria.tv

    Zobacz też:

    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    Dołącz do nas