Nalewka z żurawiny. Przeciwbakteryjna i regulująca ciśnienie
Nalewka z żurawiny działa dobroczynnie na nasz organizm. Jej największą zaletą jest to, że ma właściwości przeciwbakteryjnie. To istotnie w przypadku zapalenia pęcherza czy infekcji. Ponadto osoby cierpiące na nadciśnienie powinny pić od czasu do czasu niewielką ilość tego napoju. Jak zrobić nalewkę z żurawiny? Jak jeszcze może nam się przysłużyć? Dowiesz się z tego artykułu.
Spis treści:
Właściwości nalewki z żurawiny
Żurawina ma wiele cennych właściwości zdrowotnych, a to za sprawą obecności licznych składników odżywczych. Jednym z nich jest żelazo, którego niedobory mogą przyczyniać się do rozwoju anemii. Innymi ważnymi elementami są witaminy z grupy B. Działają one pozytywnie na układ nerwowy i regulują jego pracę.
Ponadto korzystnie oddziałują na poziom energii i poprawiają koncentrację. W żurawinie znajduje się też witamina A, która wzmacnia wzrok. Zapobiega kurzej ślepocie czy zwyrodnieniu plamki żółtej oka. Niedobory tego składnika często prowadzą do wysychania rogówki i spojówki.
Wsparcie w czasie przeziębienia
Nalewka z żurawiny działa antybakteryjnie i pomaga w zmniejszeniu dokuczliwych objawów przeziębienia. Ważną rolę odgrywa witamina C, która jest silnym przeciwutleniaczem. Wzmacnia układ odpornościowy w walce ze szkodliwymi drobnoustrojami. Owoce, z których jest przygotowywana, stanowią prawdziwą bombę witaminową, niezbędną w procesie rekonwalescencji.
Usprawnienie pracy pęcherza
Nieocenioną moc ma żurawina w przypadku leczenia zapalenia dróg moczowych. Wywoływane jest ono przez bakterię E. coli, która daje szereg nieprzyjemnych dolegliwości. Dzięki substancjom aktywnym zawartym w tych owocach, bakterie nie są w stanie przykleić się do ścian dróg moczowych i pęcherza. Jednak osoby zmagające się z kamicą nerkową, powinny unikać nalewki z żurawiny. Oczywiście nic też nie zastąpi wizyty u lekarza specjalisty.
Pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy
Dzięki zawartości flawonoidów praca serca jest znacznie wydajniejsza. Związki te bowiem zmniejszą ryzyko pojawienia się zawału i miażdżycy. Rozszerzają one naczynia krwionośne, niwelując tym samym pojawienie się zakrzepów. Niewielka ilość nalewki z żurawiny jest zalecana osobom zmagającym się z nadciśnieniem. Tlenek azotu pozwala na lekkie obniżenie ciśnienia i utrzymanie jego prawidłowego poziomu. Ponadto żurawina redukuje nadmiar złego cholesterolu we krwi. Dlatego jej spożywanie powinny uwzględnić osoby cierpiące na nadwagę.
Jak przygotować nalewkę z żurawiny?
Przygotowanie nalewki z żurawiny nie należy do wymagających zadań. Poniżej podajemy składniki, proporcje i sprawdzony przepis. Napój ten sprawdzi się w czasie uroczystości rodzinnych i na spotkaniach z przyjaciółmi. Jego niewielką ilość można pić nawet codziennie, ale jak w przypadku każdego produktu tego typu - nie należy przesadzać.
Składniki:
1 kg owoców żurawiny,
- Zebraną żurawinę włóż na dwa dni do zamrażarki. Po tym czasie wyjmij ją i poczekaj, aż się rozmrozi.
- Owoce zmiksuj i przełóż do słoików, a następnie zalej spirytusem i wódką. Dołóż wanilię, cukier i dokładnie wymieszaj. Szczelnie zamknij i pozostaw na miesiąc w suchym i ciepłym miejscu. Co kilka dni wstrząśnij słojem.
- Po upływie czasu przecedź specyfik i przefiltruj kilka razy przez gazę. Dopiero wtedy przelej ją do mniejszych butelek. Gotowe!
Zobacz też: