Namocz schabowe w popularnym napoju. Zachwycą chrupiącą skórką i delikatnym środkiem

Jak przygotować doskonałe kotlety schabowe?
Jak przygotować doskonałe kotlety schabowe?123RF/PICSEL

Co daje moczenie mięsa w coli?

Zobacz również:

    Schabowy w coli

    • 1 szklanka napoju typu cola
    • 1-2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    • 1 łyżeczka chilli w proszku
    • sól i pieprz do smaku
    • kilka plastrów schabu
    • 1 jajko
    • 4 łyżki coli
    • bułka tarta
    • olej roślinny do smażenia

    Przygotowanie schabu w coli

    1. Do miski wlewamy colę, dodajemy słodką paprykę w proszku, chilli, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
    2. W kolejnym kroku plastry schabu delikatnie rozbijamy z obu stron i wkładamy do przygotowanej marynaty. Naczynie szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
    3. Schab w marynacie z coli powinien spędzić w lodówce przynajmniej 2-3 godziny, a najlepiej całą noc. Kolejnego dnia możemy przejść do następnego etapu przygotowania.
    4. W czystym talerzu łączymy ze sobą jajko oraz cztery łyżki coli. Po wymieszaniu zanurzamy w mieszance mięso wyjęte z marynaty, a następnie obtaczamy w bułce tartej.
    5. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju i smażymy panierowany schab do uzyskania złocistego koloru z obu stron.
    6. Tak przygotowane kotlety odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Dzięki namoczeniu w coli schab wyjdzie miękki w środku oraz idealnie chrupiący na zewnątrz. Smacznego!
    Pieczony kurczak w napoju colaInteria KulinariaInteria Kulinaria