Namocz schabowe w popularnym napoju. Zachwycą chrupiącą skórką i delikatnym środkiem
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Cienko rozbite, obtoczone w panierce z bułki tartej i usmażone na smalcu kotlety schabowe to kultowy klasyk niedzielnych obiadów. Podane w towarzystwie ziemniaków i surówek ekspresowo znikają z talerzy. A gdyby tak w kolejny weekend potraktować mięso nieco inaczej? Zwolennikom kuchennych eksperymentów polecamy zalanie kawałków schabu słodką i mocno gazowaną colą. Napój wpłynie zarówno na skórkę, jak i wnętrze mięsa, zapewniając ciekawe doznania kulinarne.
Co daje moczenie mięsa w coli?
Pomaga pozbyć się komarów z domu, usuwa stare i nieestetyczne plamy, pomaga dokładnie wypłukać rdzę i kamień z urządzeń, a także przywraca nowe życie przypalonym garnkom i patelniom. Cola, czyli jeden z najpopularniejszych napojów gazowanych, to także niezbędnik wielu pań domu. Co ciekawe, płyn wykorzystamy jest nie tylko w porządkach, ale także w trakcie gotowania.
Jednym ze smaczniejszych sposobów na użycie coli w przepisach będzie przygotowanie z niej aromatycznej marynaty do mięs. Najczęściej zanurzamy kawałki ulubionego mięsa w zalewie na bazie oleju, oliwy, przypraw, musztardy, keczupu czy chrzanu. Eksperyment ze słodkim i gazowanym napojem daje efekt, którego się nie spodziewamy. Zawarty w coli cukier podczas smażenia zacznie się karmelizować, co nada mięsu chrupkość z zewnątrz. W środku pozostanie jednak miękkie, soczyste i rozpływające się w ustach.
Schabowy w coli
Z połączenia coli oraz kilku składników, które na pierwszy rzut oka mogą do siebie nie pasować, powstaje smakowita i mocno aromatyczna marynata. Doskonała nie tylko do tradycyjnych schabowych, ale także żeberek, karkówki, drobiu, czy nawet warzyw. Zanurzone w niej zyskują obłędny posmak, którego próżno szukać w najlepszych restauracjach.
Składniki na marynatę
- 1 szklanka napoju typu cola
- 1-2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- sól i pieprz do smaku
Pozostałe składniki
- kilka plastrów schabu
- 1 jajko
- 4 łyżki coli
- bułka tarta
- olej roślinny do smażenia
Przygotowanie schabu w coli
- Do miski wlewamy colę, dodajemy słodką paprykę w proszku, chilli, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
- W kolejnym kroku plastry schabu delikatnie rozbijamy z obu stron i wkładamy do przygotowanej marynaty. Naczynie szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
- Schab w marynacie z coli powinien spędzić w lodówce przynajmniej 2-3 godziny, a najlepiej całą noc. Kolejnego dnia możemy przejść do następnego etapu przygotowania.
- W czystym talerzu łączymy ze sobą jajko oraz cztery łyżki coli. Po wymieszaniu zanurzamy w mieszance mięso wyjęte z marynaty, a następnie obtaczamy w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzewamy porcję oleju i smażymy panierowany schab do uzyskania złocistego koloru z obu stron.
- Tak przygotowane kotlety odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Dzięki namoczeniu w coli schab wyjdzie miękki w środku oraz idealnie chrupiący na zewnątrz. Smacznego!
Sprawdź również: