Dorodne śliwki łączę z aromatyczną zalewą. Zimą wyciągam ze słoika i podaję do mięs

Śliwki wyłowione z zalewy podbiją smak serwowanych potraw
Śliwki wyłowione z zalewy podbiją smak serwowanych potraw123RF/PICSEL

Przepis na śliwki w occie z goździkami i cynamonem

  • 2 kg świeżych śliwek węgierek
  • 300 g cukru
  • 500 ml wody
  • 1/3 szklanki octu
  • 2-3 laski cynamonu
  • 5-6 całych goździków

Przygotowanie śliwek w occie

Śliwki w aromatycznej zalewie doskonale smakują w zimowe dni
Śliwki w aromatycznej zalewie doskonale smakują w zimowe dni123RF/PICSEL
  1. Śliwki dokładnie myjemy pod zimną i bieżącą wodą, a następnie odrywamy ogonki i osuszamy. Tak przygotowane owoce kroimy na pół, usuwamy pestki i wrzucamy do miski.
  2. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, goździki i cynamon, a następnie gotujemy całość na niewielkiej mocy palnika.
  3. Naczynie ściągamy z kuchenki dopiero wtedy, kiedy cukier całkowicie się rozpuści. Tak przygotowaną mieszankę zostawiamy do lekkiego ostudzenia.
  4. W międzyczasie myjemy, wyparzamy i osuszamy słoiki, które następnie napełniamy połówkami śliwek. Owoce zalewamy miksturą przez sito. W ten sposób pozbędziemy się resztek cynamonu oraz goździków.
  5. Słoiki z przetworami mocno zakręcamy, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
  6. Przygotowane w ten sposób szybkie śliwki w occie nie wymagają pasteryzacji w garnku  lub piekarniku. Nadwyżkę zalewy do owoców możemy przelać do niewielkiej buteleczki i wykorzystać jako naturalny ocet winny, doskonały do sosów i marynat.

Z czym podawać i do czego wykorzystać śliwki w occie?

„Ewa gotuje”: Pikle śliwkowePolsatPolsat