Dorodne śliwki łączę z aromatyczną zalewą. Zimą wyciągam ze słoika i podaję do mięs

Śliwki wyłowione z zalewy podbiją smak serwowanych potraw
Śliwki wyłowione z zalewy podbiją smak serwowanych potraw123RF/PICSEL

Przepis na śliwki w occie z goździkami i cynamonem

Zobacz również:

    • 2 kg świeżych śliwek węgierek
    • 300 g cukru
    • 500 ml wody
    • 1/3 szklanki octu
    • 2-3 laski cynamonu
    • 5-6 całych goździków

    Przygotowanie śliwek w occie

    Śliwki w aromatycznej zalewie doskonale smakują w zimowe dni
    Śliwki w aromatycznej zalewie doskonale smakują w zimowe dni123RF/PICSEL
    1. Śliwki dokładnie myjemy pod zimną i bieżącą wodą, a następnie odrywamy ogonki i osuszamy. Tak przygotowane owoce kroimy na pół, usuwamy pestki i wrzucamy do miski.
    2. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, goździki i cynamon, a następnie gotujemy całość na niewielkiej mocy palnika.
    3. Naczynie ściągamy z kuchenki dopiero wtedy, kiedy cukier całkowicie się rozpuści. Tak przygotowaną mieszankę zostawiamy do lekkiego ostudzenia.
    4. W międzyczasie myjemy, wyparzamy i osuszamy słoiki, które następnie napełniamy połówkami śliwek. Owoce zalewamy miksturą przez sito. W ten sposób pozbędziemy się resztek cynamonu oraz goździków.
    5. Słoiki z przetworami mocno zakręcamy, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
    6. Przygotowane w ten sposób szybkie śliwki w occie nie wymagają pasteryzacji w garnku  lub piekarniku. Nadwyżkę zalewy do owoców możemy przelać do niewielkiej buteleczki i wykorzystać jako naturalny ocet winny, doskonały do sosów i marynat.

    Z czym podawać i do czego wykorzystać śliwki w occie?

    „Ewa gotuje”: Pikle śliwkowePolsatPolsat