Napełniam środek serkiem i dekoruję truskawkami. Deser znika w okamgnieniu

Truskawki doskonale komponują się z ciastem francuskim
Truskawki doskonale komponują się z ciastem francuskim123RF/PICSEL

Z jakimi owocami ciasto francuskie?

Zobacz również:

    • truskawkami,
    • malinami,
    • rabarbarem,
    • brzoskwiniami,
    • nektarynkami,
    • gruszkami,
    • jabłkami,
    • śliwkami,
    • morelami.

    Co można zrobić z ciasta francuskiego na słodko?

    • babeczki z kremem - pokrojone w kwadraty ciasto francuskie umieszczamy w foremkach, uzupełniamy budyniem lub kremem waniliowym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15-20 minut;
    • churros - ciasto francuskie kroimy w cienkie paski, które wrzucamy na rozgrzany olej, a następnie obtaczamy w cukrze. Możemy dodatkowo polać je roztopioną czekoladą;
    • ekspresowe rogaliki - płat ciasta francuskiego kroimy w trójkąty, na każdy z nich nakładamy dżem lub porcję kremu czekoladowego, zwijamy od szerszego brzegu i pieczemy w 180 st. C przez 15 minut;
    • sakiewki czekoladowe - z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty, wkładamy do środka kawałek ulubionej czekolady, a następnie przykrywamy drugim kwadratem i zlepiamy brzegi. Pieczemy w 180 st. C do zrumienienia.

    Jak upiec ciasto francuskie z truskawkami?

    • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    • 20 dag twarogu półtłustego
    • 2 żółtka
    • 6 łyżeczek cukru
    • 8 g cukru waniliowego
    • garść truskawek
    1. Twaróg przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem i dodajemy żółtka, cukier oraz cukier waniliowy. Całość dokładnie mieszamy
    2. Ciasto francuskie rozwijamy, za pomocą noża wycinamy kilka serc, a na ich środku umieszczamy porcję masy serowej.
    3. Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na plasterki. Tak przygotowane owoce umieszczamy na masie serowej.
    4. Brzegi ciasta francuskiego smarujemy jajkiem. Tak przygotowane serca z ciasta francuskiego pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15-20 minut.
    5. Gotowe ciastka pozostawiamy do lekkiego ostudzenia, a następnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Pianka truskawkowaPolsatPolsat