Narodowy przysmak wzbudza kontrowersje. Jada się go nawet z czekoladą

Kremowa konsystencja, wyraźnie wyczuwalny smak czosnku i ziół, idealnie pasuje w formie przystawki, ale dodawana jest również do wielu dań – tak w największym skrócie można opisać sało, czyli ukraińską słoninę. Jak przygotować ten charakterystyczny i dla niektórych osób kontrowersyjny przysmak?

Sało to narodowy, ukraiński przysmak
Sało to narodowy, ukraiński przysmak123RF/PICSEL

Czym jest ukraińskie sało?

Sało to jedna z najpopularniejszych przekąsek serwowanych w Ukrainie i można śmiało powiedzieć, że taka słonina to już tradycyjna potrawa u naszych wschodnich sąsiadów. Sało gości na stołach w ukraińskich domach podczas najróżniejszych biesiad, uroczystości i świąt.

Sało może mieć kilka odmian - często spotyka się słoninę kiszoną, marynowaną, soloną, peklowaną lub wędzoną. Dobrze przygotowana słonina charakteryzuje się delikatną, wręcz kremową konsystencją.

Sało serwuje się w formie przekąski lub przystawki i zazwyczaj zajada się nią wraz z kromką świeżego chleba. Słonina z powodzeniem wykorzystywana jest także do innych dań - m.in. może stanowić składnik farszu, dodawana jest do zup, jajecznicy, kasz i ziemniaków.

Dla miłośników ekstremalnych przeżyć kulinarnych sało podaje się również w formie deseru, a mowa o czekoladkach wypełnionych słoniną.

Jak przygotować słoninę wedle tradycyjnego, ukraińskiego przepisu?
Jak przygotować słoninę wedle tradycyjnego, ukraińskiego przepisu?123RF/PICSEL

Jak przygotować sało - przepis

Do przygotowania ukraińskiej słoniny potrzebujemy następujących składników:

  • słonina,
  • sól gruboziarnista,
  • czosnek,
  • przyprawy wedle uznania (opcjonalnie).

Słoninę kroimy w paski o szerokości ok. 15 cm. Pokrojoną słoninę nacieramy solą, dno brytfanki okraszamy sola i układamy w niej paski słoniny skórą do dołu, wypełniając całą powierzchnię brytfanki. Na ułożoną słoninę ponownie aplikujemy sól, utarty czosnek oraz ulubione przyprawy. Kolejną warstwę słoniny nakładamy skórą do góry i przyprawiamy.

Na słoninę kładziemy czystą deskę do krojenia i dociskamy ją cięższym przedmiotem. Całość przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do lodówki na siedem dni. Po tym czasie słonina jest gotowa do spożycia. Tak przygotowaną słoninę kroimy w cienkie plasterki.

"Ewa gotuje": Sałatka z buraków i paprykiPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas