Nasi przodkowie zalecali je na niestrawność i przeziębienie. To ostatni dzwonek, by zagnieść cudowne ciasto
Oprac.: Katarzyna Adamczak
Cynamon, goździki, miód - zapachy i smaki jednoznacznie kojarzące się ze świętami Bożego Narodzenia. Wszystkie łączy jedno ciasto, które czas już zagnieść, aby w grudniu cieszyć się niepowtarzalnym aromatem, odpowiedzialnym za rozkosz podniebienia i powonienia. Ten wypiek nasi przodkowie traktowali jak lek.
Piernik długo dojrzewający: Lista zakupów
Choć miewam skoki w bok (szczególnie latem) i zdradzam go z innymi ciastami, to jednak nie wyobrażam sobie bez niego życia. Gdybym miała wskazać ulubione ciasto, byłby to zdecydowanie piernik. Uwielbiam go w każdym wydaniu, ale na święta Bożego Narodzenia najlepiej sprawdza się piernik długo dojrzewający. Aby zagościł w grudniu na stole czas wybrać się na zakupy po:
Zobacz również: Przepis na pyszne pierniczki
Świąteczny piernik długo dojrzewający: Przepis
Piernik długo dojrzewający, jak sama nazwa wskazuje, potrzebuje czasu (i to sporo), aby dojrzeć do zjedzenia go, dlatego to najwyższa pora by zająć się jego zagniataniem. Jak zrobić piernik długo dojrzewający? Przepis wbrew pozorom nie jest skomplikowany:
Do garnka wrzuć miód, cukier i masło i podgrzewaj na małym ogniu, aż masło się stopi, a składniki połączą. Następnie odstaw do wystudzenia.
Porada: Zamiast trójwarstwowego piernika, możesz z jednej części ciasta wykroić pierniczki.
Zobacz również: Przepis na ekspresową polewę czekoladową
Piernik jako lek?
Piernik jak się okazuje, nie zawsze był ciastem świątecznym. Podobno pierwszy znany przepis na piernik znajduje się w...poradniku medycznym! Ciasto było zalecane jako sposób na leczenie niestrawności i przeziębienia. Czy ludowa medycyny miała rację? Nawet jeśli nie, to dla jego rozkosznego smaku warto przygotować piernik długo dojrzewający. Przepis nie sprawi ci większych kłopotów, co jest kolejnym argumentem na rzecz tego pysznego ciasta.
Zobacz również: Nieoczywisty dodatek do sernika