Nie do wiary, ile pyszności można zrobić z selera. Wypróbuj przepisy Ewy Wachowicz
Seler - to warzywo, które znają wszyscy. Niektórzy go lubią, innym z nim nie po drodze. Zacznijmy od selera naciowego - ma specyficzny smak i całą moc witamin, między innymi: A, C czy K. Seler korzeniowy również jest zdrowy i można go jeść zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej.
Spis treści:
Wielu osobom wydaje się, że z selera nie da się zrobić wielu potraw, ale to nieprawda. Dzisiaj chcę wam udowodnić, jak bardzo szerokie zastosowanie w kuchni może on mieć. Na początek przekąska.
Chipsy z selera - przepis Ewy Wachowicz
- Obranego selera pokroić na cieniutkie plasterki (można użyć szatkownicy do ogórków).
- Na patelni rozgrzać kilka łyżek dobrej oliwy i usmażyć selerowe krążki na złoty kolor.
- Chipsy przełożyć na papierowy ręcznik, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Posolić do smaku.
Surówka z selera z jabłkiem
Z selera można przygotować też surówkę, którą będziecie mogli traktować na przykład jako dodatek do drugiego dania albo jeść solo. Poniżej dwie propozycje: surówka z jabłkiem i z dodatkiem żurawiny.
Składniki:
- 1 seler
- 2 jabłka
- sok z ½ cytryny
- 3 łyżki jogurtu
Opis przygotowania:
- Seler i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Skropić sokiem z cytryny, wymieszać z jogurtem.
Surówka z jabłkiem i żurawiną
Składniki:
- 1 duży seler
- 1 jabłko winne
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- sok z cytryny
- sól
- 2 łyżki śmietany
Opis przygotowania:
- Seler zetrzeć na tarce jarzynowej (o dużych oczkach).
- Skropić sokiem z ½ cytryny, posolić i wymieszać.
- Jabłko dobrze umyć, naciąć i również zetrzeć na tarce.
- Wymieszać z selerem.
- Dodać namoczoną i odsączoną żurawinę oraz śmietanę.
- Wymieszać.
Sałatka z selera marynowanego
Jak wspomniałam, seler można jeść na surowo lub gotowany, ale w sałatce sprawdzi się ten marynowany. Taka sałatka będzie idealnym dodatkiem do wędlin.
Składniki:
- 2 słoiczki selera marynowanego
- 1 por
- 1 puszka ananasa
- 1 szklanka majonezu
- 5 jajek
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
- Zacząć od ugotowania jajek na twardo. Jaja włożyć do zimnej wody i gdy tylko się zagotują, trzymać je w ukropie przez 8-10 minut. Uwaga: dłuższe gotowanie powoduje, że żółtka sinieją. Nie ma to co prawda znaczenia smakowego, ale psuje nieco kolor potrawy.
- Po ugotowaniu obtłuc skorupki, po czym zanurzyć jajka w zimnej wodzie - by łatwiej było je obrać.
- Selera przełożyć ze słoiczków na sito i lekko odcisnąć.
- Warzywo trzeba pozbawić nadmiaru marynaty, bo w przeciwnym razie sałatka będzie za kwaśna.
- Następnie długie wstążki selera posiekać nożem na mniejsze kawałki.
- Ananasa odsączyć z syropu i podzielić na zgrabne cząstki.
- Pora pokroić w półtalarki i sparzyć na sicie gorącą wodą - po to, by lekko zmiękł i oddał nadmiar goryczki.
- Wystudzone i obrane jajka przekroić na pół.
- Żółtka włożyć do miski (idealna jest makutra), a białka posiekać w drobną kostkę.
- Żółtka rozetrzeć pałką, dodając po łyżce majonezu.
- Gdy sos zrobi się gładki, wrzucić wszystkie pokrojone składniki sałatki i dobrze wymieszać.
- Na końcu doprawić solą i pieprzem.
Pasztet z selera - przepis Ewy Wachowicz
Wiedzieliście, że na bazie selera da się zrobić... pasztet? Wypróbujcie poniższy przepis, a gwarantuję, że będziecie pozytywnie zaskoczeni.
Składniki:
- 500 g selera
- 1 cebula
- 125 g masła
- ½ szklanki wywaru grzybowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 3 jajka
- ½ szklanki bułki tartej
- 2 łyżki chrzanu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka pieprzu
- sól
Opis przygotowania:
- Seler i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach - ew. zmiksować w malakserze z tarką o grubych, tzw. warzywnych oczkach.
- Przełożyć do garnka, dolać wywar grzybowy i sos sojowy, dodać rozdrobniony czosnek i masło.
- Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę. Wystudzić.
- Dodać przyprawy, jajka, chrzan i bułkę tartą. Wymieszać i przełożyć do keksówki - natłuszczonej i wysypanej bułką tartą.
- Piec przez 1 godzinę w temp. 180 st. C (bez termoobiegu, grzałka górna i dolna).
Selerowy sos do ryby
Seler naciowy najczęściej wykorzystuje się do przygotowywania koktajli, ale ja proponuję wykonanie sosu z jego udziałem i serwowanie go z rybą - łososiem.
Składniki:
- 600 g filetu z łososia
- bekon w plastrach
- mąka
- sól
- pieprz
DODATKI:
- rukola
- ryż
- olej ryżowy
SOS Z SELERA:
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 4 selery naciowe
- 4 ząbki czosnku
- 8 łyżek oliwy
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
- W rondelku rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekaną cebulę, podsmażyć nie rumieniąc.
- Dodać łodyżki selera i ziemniaki pokrojone w małe kawałeczki.
- Mieszając od czasu do czasu smażyć przez kilka minut, ale nie rumienić.
- Wlać niewielką ilość wody - tak, by przykryła warzywa.
- Posolić do smaku i dusić pod przykryciem przez około 15 minut (aż warzywa zmiękną).
- Przetrzeć przez sito - nie miksować, gdyż mogą pozostać włókna selera.
- Łososia pokroić na plastry - w poprzek.
- Zwinąć w roladki i owinąć bekonem. Jeśli potrzeba, spiąć wykałaczką.
- Obtoczyć w mące.
- Na patelni rozgrzać pół centymetrową warstwę oleju i zrumienić pokrojony na plastry czosnek.
- Wyjąć i usmażyć roladki - na średnim ogniu, by ładnie się zrumieniły z każdej strony.
- Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Na talerzach rozsmarować gorący mus selerowy, rozłożyć po kawałeczku czosnku, wyłożyć roladki (wyjmując wcześniej wykałaczki).
- Udekorować rukolą i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Podawać z białym ryżem (ziarenka lekko podsmażyć w odrobinie oleju, zalać wodą i ugotować).
Moi drodzy, seler jest bardzo zdrowy i warto włączyć go do swojej diety. Jak sami widzicie, pomysłów i przepisów, jak to zrobić, nie brakuje. Zachęcam was więc do wykorzystania przynajmniej jednego - na pewno nie pożałujecie.