Nie do wiary, ile pyszności można zrobić z selera. Wypróbuj przepisy Ewy Wachowicz

Pasztet z selera
Pasztet z seleraArchiwum autora

Chipsy z selera - przepis Ewy Wachowicz

  1. Obranego selera pokroić na cieniutkie plasterki (można użyć szatkownicy do ogórków). 
  2. Na patelni rozgrzać kilka łyżek dobrej oliwy i usmażyć selerowe krążki na złoty kolor. 
  3. Chipsy przełożyć na papierowy ręcznik, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Posolić do smaku.

Surówka z selera z jabłkiem

Surówka z selera z jabłkiem
Surówka z selera z jabłkiemmateriał partnera
  • 1 seler
  • 2 jabłka
  • sok z ½ cytryny
  • 3 łyżki jogurtu
  1. Seler i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
  2. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać z jogurtem.

Surówka z jabłkiem i żurawiną

Surówka z selera z jabłkiem i żurawiną
Surówka z selera z jabłkiem i żurawinąmateriał partnera
  • 1 duży seler
  • 1 jabłko winne
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • sok z cytryny
  • sól
  • 2 łyżki śmietany
  1. Seler zetrzeć na tarce jarzynowej (o dużych oczkach). 
  2. Skropić sokiem z ½ cytryny, posolić i wymieszać. 
  3. Jabłko dobrze umyć, naciąć i również zetrzeć na tarce. 
  4. Wymieszać z selerem. 
  5. Dodać namoczoną i odsączoną żurawinę oraz śmietanę. 
  6. Wymieszać.

Sałatka z selera marynowanego

Sałatka z selera i ananasa
Sałatka z selera i ananasamateriał partnera
  • 2 słoiczki selera marynowanego
  • 1 por
  • 1 puszka ananasa
  • 1 szklanka majonezu
  • 5 jajek
  • sól
  • pieprz
  1. Zacząć od ugotowania jajek na twardo. Jaja włożyć do zimnej wody i gdy tylko się zagotują, trzymać je w ukropie przez 8-10 minut. Uwaga: dłuższe gotowanie powoduje, że żółtka sinieją. Nie ma to co prawda znaczenia smakowego, ale psuje nieco kolor potrawy. 
  2. Po ugotowaniu obtłuc skorupki, po czym zanurzyć jajka w zimnej wodzie - by łatwiej było je obrać.
  3. Selera przełożyć ze słoiczków na sito i lekko odcisnąć. 
  4. Warzywo trzeba pozbawić nadmiaru marynaty, bo w przeciwnym razie sałatka będzie za kwaśna. 
  5. Następnie długie wstążki selera posiekać nożem na mniejsze kawałki.
  6. Ananasa odsączyć z syropu i podzielić na zgrabne cząstki. 
  7. Pora pokroić w półtalarki i sparzyć na sicie gorącą wodą - po to, by lekko zmiękł i oddał nadmiar goryczki. 
  8. Wystudzone i obrane jajka przekroić na pół. 
  9. Żółtka włożyć do miski (idealna jest makutra), a białka posiekać w drobną kostkę. 
  10. Żółtka rozetrzeć pałką, dodając po łyżce majonezu. 
  11. Gdy sos zrobi się gładki, wrzucić wszystkie pokrojone składniki sałatki i dobrze wymieszać. 
  12. Na końcu doprawić solą i pieprzem.

Pasztet z selera - przepis Ewy Wachowicz

  • 500 g selera
  • 1 cebula
  • 125 g masła
  • ½ szklanki wywaru grzybowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3  jajka
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • sól
  1. Seler i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach - ew. zmiksować w malakserze z tarką o grubych, tzw. warzywnych oczkach. 
  2. Przełożyć do garnka, dolać wywar grzybowy i sos sojowy, dodać rozdrobniony czosnek i masło. 
  3. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę. Wystudzić. 
  4. Dodać przyprawy, jajka, chrzan i bułkę tartą. Wymieszać i przełożyć do keksówki - natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. 
  5. Piec przez 1 godzinę w temp. 180 st. C (bez termoobiegu, grzałka górna i dolna).

Selerowy sos do ryby

  • 600 g filetu z łososia
  • bekon w plastrach
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • rukola
  • ryż
  •  olej ryżowy
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 4 selery naciowe
  • 4 ząbki czosnku
  • 8 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz
  1. W rondelku rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekaną cebulę, podsmażyć nie rumieniąc. 
  2. Dodać łodyżki selera i ziemniaki pokrojone w małe kawałeczki. 
  3. Mieszając od czasu do czasu smażyć przez kilka minut, ale nie rumienić. 
  4. Wlać niewielką ilość wody - tak, by przykryła warzywa. 
  5. Posolić do smaku i dusić pod przykryciem przez około 15 minut (aż warzywa zmiękną). 
  6. Przetrzeć przez sito - nie miksować, gdyż mogą pozostać włókna selera.
  7. Łososia pokroić na plastry - w poprzek. 
  8. Zwinąć w roladki i owinąć bekonem. Jeśli potrzeba, spiąć wykałaczką. 
  9. Obtoczyć w mące.
  10. Na patelni rozgrzać pół centymetrową warstwę oleju i zrumienić pokrojony na plastry czosnek. 
  11. Wyjąć i usmażyć roladki - na średnim ogniu, by ładnie się zrumieniły z każdej strony. 
  12. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. 
  13. Na talerzach rozsmarować gorący mus selerowy, rozłożyć po kawałeczku czosnku, wyłożyć roladki (wyjmując wcześniej wykałaczki). 
  14. Udekorować rukolą i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. 
  15. Podawać z białym ryżem (ziarenka lekko podsmażyć w odrobinie oleju, zalać wodą i ugotować).