Nie popełniaj tego kulinarnego błędu! Gulasz za każdym razem wyjdzie gorzki

Jeden błąd może zmienić smak gulaszu
Jeden błąd może zmienić smak gulaszu123RF/PICSEL

Ten błąd niszczy smak gulaszu

Przepis na aromatyczny gulasz wieprzowy

Gulasz mięsny to potrawa, która z powodzeniem wystarczy na kilka dni
Gulasz mięsny to potrawa, która z powodzeniem wystarczy na kilka dni123RF/PICSEL
  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka masła,
  • 250 ml bulionu,
  • 2 marchewki,
  • 1 por,
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • ½ łyżeczki papryki ostrej, papryki słodkiej, oregano, soli i pieprzu,
  • 1 łyżka mąki.
  1. Mięso dokładnie myjemy, odciskamy w ręcznik papierowy i kroimy na 1,5 cm kostkę. Cebulę i czosnek obieramy, a następnie drobno kroimy. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, a następnie podsmażamy na niej cebulę i czosnek. Zwiększamy ogień i dodajemy mięso oraz pokrojonego pora i cienkie plastry marchewki. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Gdy mięso będzie dokładnie obsmażone z każdej strony, dodajemy koncentrat, masło oraz przyprawy. Smażymy przez kilka minut i zalewamy gorącym bulionem. Ustawiamy najmniejszy ogień i gotujemy przez 90 minut lub do momentu uzyskania całkowitej miękkości mięsa.
  3. Aby zagęścić powstały sos, dodajemy do niego dwie łyżki mąki dokładnie wymieszane z łyżką wody. Wlewamy do garnka i całość doprowadzamy do wrzenia. Gotowe danie podajemy z kaszą, ryżem, ziemniakami oraz ulubionymi dodatkami.
  4. Tak przygotowany gulasz to propozycja jedzeniowa na kilka dni. Świetnie smakuje odgrzewany - każdego dnia nabiera więcej smaku. Z powodzeniem możemy go zawekować lub zamrozić.
Gulasz z dynią - przepis nie tylko na jesieńInteria KulinariaInteria Kulinaria
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?