Wypróbuj placki ziemniaczane bez jajka. Wyjdą pyszne i chrupiące

Możesz z powodzeniem pominąć jajko w przepisie na placki ziemniaczane
Możesz z powodzeniem pominąć jajko w przepisie na placki ziemniaczane123RF/PICSEL

Placki ziemniaczane - tradycyjne danie

Zrób placki z tych ziemniaków

Zobacz również:

    Placki ziemniaczane bez jajka - czy to możliwe?

    Czym zastąpić jajko w plackach ziemniaczanych?

    Jajko w plackach ziemniaczanych zastąpisz m.in. skrobią, olejem lub aquafabą
    Jajko w plackach ziemniaczanych zastąpisz m.in. skrobią, olejem lub aquafabą123RF/PICSEL
    • aquafaba - 3 łyżki zalewy po ciecierzycy z puszki,
    • mąka ziemniaczana - 1 łyżka stołowa,
    • mielone siemię lniane - 1 łyżka stołowa wymieszana z 3 łyżkami wody,
    • olej - 1 łyżka stołowa,
    • purée warzywne - ¼ szklanki,
    • żelatyna - 1 łyżeczka rozpuszczona w 1 łyżce ciepłej wody.

    Przepis na placki ziemniaczane bez jajka

    • 8 dużych ziemniaków,
    • 3 łyżki mąki pszennej,
    • 1 mała cebula,
    • 1 ząbek czosnku,
    • wybrany zamiennik jajka,
    • do smaku: sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie.
    • Ziemniaki dokładnie myj, obierz i zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Odstaw na kilka minut, a następnie odsącz zebraną wodę. Obraną cebulę oraz ząbek czosnku zetrzyj i dodaj do masy ziemniaczanej.
    • Dodaj mąkę, wybrany zamiennik jajka oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej porcję oleju na patelni, a następnie wlewaj porcje ciasta i smaż z obu stron, aż będą rumiane.
    • Gotowe placki podawaj z ulubionymi dodatkami, m.in. twarogiem, kwaśną śmietaną, sosem grzybowym lub gulaszem.
    Wystarczy pominąć jeden etap, a ugotujesz idealne ziemniakiInteria.tv