Nie popełniaj tego kulinarnego błędu! Gulasz za każdym razem wyjdzie gorzki

Sezon jesienno-zimowy wiąże się z powrotem do tradycyjnych i rozgrzewających dań. Jednym z nich jest gulasz, czyli uniwersalne danie mięsne, który możemy przygotować w ramach pożywnego obiadu. Doskonale sprawdzi się na co dzień oraz przy specjalnych okazjach. Jeden kulinarny błąd powoduje, że nabiera gorzkiego posmaku. Sprawdź, jak uniknąć takiej sytuacji.

Jeden błąd może zmienić smak gulaszu
Jeden błąd może zmienić smak gulaszu123RF/PICSEL

Ten błąd niszczy smak gulaszu

Gulasz to popularne jednogarnkowe danie, do którego chętnie wracamy jesienią. Nie jest zbyt skomplikowany w przygotowaniu, a pozwala długo cieszyć się smakiem. Jeśli chcemy uzyskać niepowtarzalny aromat, dodajemy do niego przyprawy podsmażone wcześniej na patelni. Aby nie zepsuć smaku całej potrawy, warto zrobić wyjątek i pominąć ten krok w przypadku słodkiej i ostrej papryki. Obie dość szybko się karmelizują oraz uzyskują gorzki posmak, który trudno zniwelować. Ta prosta zasada sprawi, że unikniemy zmarnowania całego dania.

Przepis na aromatyczny gulasz wieprzowy

Gulasz mięsny to potrawa, która z powodzeniem wystarczy na kilka dni
Gulasz mięsny to potrawa, która z powodzeniem wystarczy na kilka dni123RF/PICSEL

Sycący i rozgrzewający gulasz wieprzowy to prosty przepis na obiad dla całej rodziny. Dzięki odpowiedniemu dobraniu mięsa, warzyw i przypraw uzyskamy kompozycję, która rozpieści kubki smakowe domowników.

Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka masła,
  • 250 ml bulionu,
  • 2 marchewki,
  • 1 por,
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • ½ łyżeczki papryki ostrej, papryki słodkiej, oregano, soli i pieprzu,
  • 1 łyżka mąki.

Przygotowanie

  1. Mięso dokładnie myjemy, odciskamy w ręcznik papierowy i kroimy na 1,5 cm kostkę. Cebulę i czosnek obieramy, a następnie drobno kroimy. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, a następnie podsmażamy na niej cebulę i czosnek. Zwiększamy ogień i dodajemy mięso oraz pokrojonego pora i cienkie plastry marchewki. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Gdy mięso będzie dokładnie obsmażone z każdej strony, dodajemy koncentrat, masło oraz przyprawy. Smażymy przez kilka minut i zalewamy gorącym bulionem. Ustawiamy najmniejszy ogień i gotujemy przez 90 minut lub do momentu uzyskania całkowitej miękkości mięsa.
  3. Aby zagęścić powstały sos, dodajemy do niego dwie łyżki mąki dokładnie wymieszane z łyżką wody. Wlewamy do garnka i całość doprowadzamy do wrzenia. Gotowe danie podajemy z kaszą, ryżem, ziemniakami oraz ulubionymi dodatkami.
  4. Tak przygotowany gulasz to propozycja jedzeniowa na kilka dni. Świetnie smakuje odgrzewany - każdego dnia nabiera więcej smaku. Z powodzeniem możemy go zawekować lub zamrozić.
Gulasz z dynią - przepis nie tylko na jesieńInteria Kulinaria

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas