Nie tylko wspaniały smak i aromat. Haszlama to zupa pełna witamin

Haszlama to aromatyczna, smaczna i pożywna zupa ormiańska, którą z powodzeniem w zaciszu własnego domu przygotuje nawet kulinarny amator. Bazą tego dania jest baranina, za którą jednak nie każdy przepada. Nic nie stoi na przeszkodzie, by takie mięso zastąpić wołowiną. Zatem czas zakasać rękawy i oddać się gotowaniu.

Haszlama to pyszna, aromatyczna, sycąca i zdrowa zupa
Haszlama to pyszna, aromatyczna, sycąca i zdrowa zupa123RF/PICSEL

Ormiańska zupa haszlama to nie tylko niesamowity smak i aromat, ale również posiłek bogaty w witaminy, a w dodatku niezwykle sycący. Korzystając z ładnej pogody i ostatnich dni wakacji, haszlamę warto przygotować na świeżym powietrzu, używając do tego specjalnego kociołka, co sprawi, że potrawa będzie jeszcze smaczniejsza. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by zupę ugotować w domu. Jak się do tego zabrać?

Przepisów na haszlamę jest mnóstwo, dokładnie tak jak z naszym, polskim bigosem. W wielu przypadkach używa się baraniny, ewentualnie baraniny i wołowiny. Jeśli nie lubimy smaku baraniny, możemy ją zastąpić mięsem wołowym.

Lista składników potrzebnych do ugotowania haszlamy nie jest długa, ale dzięki ich odpowiedniej selekcji wydobędziemy z nich najlepsze smaki i aromaty. Zatem do dzieła.

Zupa haszlama - składniki

Do przygotowania zupy potrzebujemy:

  • 600 g baraniny,
  • 150 g wołowiny,
  • 300 g  ziemniaków,
  • 200 g pomidorów z puszki,
  • dwie czerwone papryki,
  • jedna cebula,
  • ziele angielskie,
  • kilka ziarenek pieprzu,
  • sól,
  • ostrą paprykę w proszku,
  • dwa liście laurowe,
  • pęczek kolendry.

Zupa haszlama - przepis

Przygotowanie zupy zaczynamy od dokładnego umycia mięsa, wysuszenia go ręcznikiem papierowym i pokrojenia na mniejsze kawałki w kształcie kostki. Pokrojone mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, by mięso było lekko zakryte.

Dodajemy dwa liście laurowe, kilka ziarenek pieprzu i ziele angielskie. Całość gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, cebulę w pokrojoną w piórka i paprykę w paski.

Posypujemy suszoną kolendrą lub dodajemy pęczek świeżej, doprawiamy solą i ostrą papryką w proszku, dodajemy pomidory z puszki - najlepiej pomidory pelatti. Wszystko dokładnie mieszamy i ponownie gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Gotowe!

Światowe grillowanie: Bułeczki bao z grillowanym kurczakiem Gochujangmateriały promocyjne
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas