Reklama

Reklama

Niebieskie grzyby z polskich lasów... są jadalne! Jak je przyrządzić?

Sezon na grzyby trwa w najlepsze, a co cierpliwsi szczęściarze mogą natrafić na okazy, które nie zdarzają się często! Jednym z nich jest tzw. niebieski grzyb, czyli piaskowiec modrzak, który jest wprawdzie bardzo rzadki, ale nie brakuje osób, którym udało się go znaleźć. Choć na pozór może sprawiać wrażenie trującego, to jest on jadalny!

Piaskowiec modrzak to gatunek grzybów z rodziny piaskowcowatych, któremu polską nazwę nadała Alina Skirgiełło w 1960 roku. Znany jest on także jako huba siniak, borowik polny, granatek czy grzyb piaskowy. 

Piaskowiec modrzak ma niewielki, nieco spłaszczony kapelusz o średnicy 3,5 cm do 12 cm. Najczęściej ma on kolor kremowy, ale spotyka się także grzyby barwy żółtej, a nawet żółtozielonej. Pod spodem modrzak ma białe lub kremowe rurki, które po przekrojeniu stają się niebieskie. Trzon modrzaka ma wysokość od 5 do 10 cm, jest grubszy u podstawy i zwęża się ku górze. 

Cechą charakterystyczną niebieskiego grzyba jest to, że sinieje w miejscach uszkodzenia lub dotknięcia. Pojawiają się wtedy na nim ciemnoniebieskie plamy, którym zawdzięcza on swoją nazwę. Mogą się one pojawić także po ususzeniu grzyba. 

Zobacz również: Idealny sos grzybowy? Ewa Wachowicz zdradza przepis!

Reklama

Piaskowiec modrzak: Występowanie

Piaskowiec modrzak występuje głównie w Ameryce Północnej, Europie, Azji i Australii. Spotkać go można także w Polsce, choć jest to gatunek wyjątkowo rzadki i znajduje się na Czerwonej Liście Roślin i Grzybów Polski - jest zagrożony z powodu ograniczonego zasięgu geograficznego i małych obszarów siedliskowych. 

Piaskowiec modrzak owocuje od lipca do listopada w lasach liściastych oraz mieszanych, szczególnie w górach i okolicach podgórskich. Grzyb ten rośnie najczęściej pod sosnami, brzozami, dębami i bukami. Choć na pozór wygląda na trującego, to można go bezpiecznie jeść. 

Piaskowiec modrzak: Jak przyrządzić?

Przed spożyciem piaskowca modrzaka należy go najpierw dokładnie obrać i wypłukać pod wodą. Gatunek ten świetnie odnajdzie się w zupie grzybowej, można go także usmażyć na patelni lub przygotować z niego pyszny sos. Bez obaw, piaskowiec modrzak traci niebieski kolor przy obróbce termicznej.

Zobacz również:

Co zrobić z grzybami? Takie pyszności proponuje siostra Anastazja 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby | grzyby jadalne | piaskowiec modrzak

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy