Niedoceniany, a pełen zdrowia. 5 powodów, dla których warto jeść bakłażana
Chociaż smaczny i wyjątkowo zdrowy, przez Polaków wciąż lekko niedoceniany. Dalszy kuzyn cukinii, w sezonie pozostając w jej cieniu, zachwyca jednak właściwościami, przez ekspertów będąc nazywanym prawdziwą skarbnicą zdrowia. Czy warto jeść bakłażana? Oto 5 powodów, dla których powinien częściej lądować na naszych talerzach.
Spis treści:
Na co pomaga bakłażan? To prawdziwa skarbnica zdrowia
Chociaż za granicą zyskał szaloną popularność, w Polsce wciąż niewielu zna przepisy z jego udziałem w roli głównej. I choć zaskakuje składem i prozdrowotnymi właściwościami, w naszym kraju niezmiennie bywa jednym z najbardziej niedocenianych warzyw.
Tymczasem bakłażan jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Warzywo jest bogatym źródłem beta-karotenu, potasu i miedzi, zbawiennie wpływających na zdrowie kości. W swoim składzie zawiera także szereg witamin - na czele z tymi z grupy B, C oraz K - które zapobiegają chorobom układu krwionośnego i wątroby. Badania wskazują także, że bakłażan hamuje procesy starzenia się organizmu. Ale to dopiero początek.
Jakie właściwości lecznicze ma bakłażan? Oto dlaczego warto po niego sięgać
Bakłażan to świetne źródło, cennego dla nadciśnieniowców, potasu. Warzywo wzbogaca również dietę w magnez i mangan, miedź czy cynk. Pełen jest także antyoksydantów - na czele z jednym, nazuniną - związkiem, który wykazuje właściwości chroniące komórki mózgowych lipidów przed utlenieniem.
W praktyce oznacza to, że jedzenie bakłażana może częściowo chronić przed szkodliwymi efektami działania przetworzonego jedzenia czy alkoholu na mózg. Bakłażana nazywa się więc prawdziwym strażnikiem zdrowia naszego mózgu.
Jedną z ważniejszych zalet bakłażana są właściwości odtruwające. Dietę bogatą w to warzywo zaleca się szczególnie po kuracji antybiotykowej. Dodatkowo udowodniono, że bakłażan obniża poziom cholesterolu, zapobiegając w ten sposób miażdżycy tętnic i chorobom układu sercowo-naczyniowego.
Czy bakłażan jest dobry na odchudzanie? Sięgaj na diecie
Bakłażan jest również wsparciem przy okazji walki o wymarzoną sylwetkę. Jest bowiem wyjątkowo niskokaloryczny - w 100 gramach tego warzywa znajduje się bowiem zaledwie 30 kalorii. W 90 proc. bakłażan składa się zaś z wody. Jest przy okazji bogatym źródłem błonnika pokarmowego, którego w swoim składzie posiada znacznie więcej niż jabłka. Przez to znacznie częściej powinien lądować na talerzach osób będących na diecie.
Chociaż bakłażan jest zdrowy, zanim wyląduje na stole, warto zadbać o jego odpowiednie przyrządzenie. Surowe warzywo jest bowiem trujące. Koniecznie trzeba zjadać go więc po uprzedniej obróbce termicznej. Najzdrowiej jeść go ze skórką - fioletowa część warzywa kryje bowiem w sobie najwięcej prozdrowotnych antyoksydantów i cząsteczek ochronnych dla komórek naszego ciała.