Niemieckie kluski z surowych ziemniaków (Rohe Klöße)
Pyzy w niemieckiej wersji.
- 1,5 kg ziemniaków
- 0,5 l mleka
- 50 g grysiku
- sól, biały pieprz
- gałka muszkatołowa
- po pół pęczka koperku, zielonej cebulki i pietruszki
- 100 g maki ziemniaczanej
- 2 czerstwe bułki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 60 g masła
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i zetrzeć do miski z zimną wodą. Osączyć na sicie. Wodę wyłapać i odstawić, a kiedy skrobia osiądzie na dnie, zlać wodę. Skrobię dodać do ziemniaków. Mleko zagotować i wsypać grysik i pozwolić, aby napęczniał przez 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do ziemniaków dodać, posiekane zioła, grysik i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dobrze wymieszać. Z bułek odciąć skórkę, resztę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. 30 g masła rozgrzać na patelni i wsypać pokrojoną bułkę, cebulę i czosnek, przesmażyć. Z ciasta formować okrągłe kluski z nadzieniem z przesmażonej bułki z cebulką. Kluski gotować w osolonym wrzątku przez ok. 20 minut. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Podawać z pozostałą bułką z cebulą. Dekorować ziołami.
Czas przygotowania 60 minut
Jedna porcja zawiera 1430 kJ/342 kcal
4 Porcji