Niesamowite zalety picia soku z fioletowej kukurydzy

Picie soku z fioletowej kukurydzy niesie ze sobą wiele zalet. Okazuje się, że sok ten jest jednym z najzdrowszych produktów spożywczych na świecie. Fioletowa kukurydza jest dostępna w obszarach wiejskich. Swój kolor zawdzięcza wysokiej zawartości antocyjanów zwanych również flawonoidami, które są odpowiedzialne za korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia fioletowej kukurydzy. Oto zalety picia soku z fioletowej kukurydzy.

sok z kukurydzy
sok z kukurydzy© Photogenica

Przeciwutleniacze

antyoksydanty 1
© Photogenica

Eksperci z zakresu żywienia twierdzą, że rośliny uprawne w kolorze głębokiego fioletu zawierają spore ilości przeciwutleniaczy. Dokładnie są to antocyjany. Antocyjany to najmocniej działające przeciwutleniacze, jakie zostały odkryte w świecie żywieniowym. Im bardziej purpurowa barwa, tym silniejsze działanie przeciwutleniające. Dlatego też fioletowa kukurydza ma taką moc.

Działanie przeciwcukrzycowe

fioletowa kukurydza a cukrzyca
© Photogenica

Znajdujące się w fioletowej kukurydzy antocyjany wzmacniają gruczoły, co pozytywnie wpływa na trzustkę i wydzielanie przez nią insuliny. Antocyjany regulują odkładanie się tłuszczu, co zapobiega otyłości. Mniejsza ilość tłuszczu i utrzymana w normie waga redukują prawdopodobieństwo występowania podwyższonego poziomu cukru we krwi. Wielu ludzi umiera z powodu cukrzycy, dlatego warto pić sok z fioletowej kukurydzy, aby zmniejszyć szanse na pojawienie się tej choroby.

Zapobieganie rakowi

fioletowa kukurydza a rak
© Photogenica

Ponieważ sok z fioletowej kukurydzy posiada sporą ilość przeciwutleniaczy, chroni oraz wspomaga leczenie raka. Przeciwutleniacze spowalniają rozwój guza, oraz zabijają komórki rakowe dzięki połączeniu antocyjanów, witaminy C oraz E.

Antocyjany pomagają nie dopuszczać elektronów do wolnych rodników, które ich nie mają. Neutralizują także elektrony i sprawiają, że stają się one nieszkodliwe. Im więcej antocyjanów znajduje się w organizmie, tym lepiej zachodzi proces rozbrajania wolnych rodników. Rodniki mogą niszczyć komórki oraz układ odpornościowy.

Właściwości przeciwzapalne

właściwości przeciwzapalne
© Photogenica

Badania udowodniły, że cyjanidyna przejawia właściwości przeciwzapalne. Prawdopodobnie jest to cecha charakterystyczna antocyjanów.

Ciśnienie krwi

obniżenie ciśnienia krwi
© Photogenica

Nieleczone wysokie ciśnienie krwi może prowadzić do chorób serca, utraty pamięci, utraty wzroku, udaru oraz uszkodzenia nerek. Magazyn “Journal of Nutritional Science and Vitaminology” opublikował raport, w którym stwierdza się, że antocyjany obecne w fioletowej kukurydzy obniżają wysokie ciśnienie krwi.

Działanie przeciwstarzeniowe

działanie przeciwstarzeniowe
© Photogenica

Dzięki kolagenowi oraz witaminie E, fioletowa kukurydza zdecydowanie opóźnia procesy starzenia. Najważniejsze, że dodaje energii oraz wigoru, dzięki czemu możesz cieszyć się życiem i nie myśleć o starzeniu. Fioletowa kukurydza wspomaga reprodukcję nowych i zdrowszych komórek w organizmie.

Spowalnianie uszkadzania nerek u diabetyków

nerki a kukurydza
© Photogenica

Fioletowa kukurydza redukuje stany zapalne i dlatego odgrywa istotną rolę w przypadku wystąpienia uszkodzenia nerek u diabetyków.

Przepis na sok z fioletowej kukurydzy

przepis na sok
© Photogenica

Składniki:

1 szklanka owoców (świeżych)

½ szklanki soku z limonki (świeżego)

2 goździki

2 laski cynamonu

3,5 litra wody

10 dag ziarna kukurydzy lub ½ kg kukurydzy w kolbach (fioletowej)

substancja słodząca (syrop z niebieskiej agawy lub syrop z yaconu)

Sposób wykonania:

Aby przyrządzić swój własny sok z fioletowej kukurydzy wsyp jej ziarna do garnka i zalej 3,5 litrami wody.

Dodaj laski cynamonu oraz goździki i pozostaw na całą noc. Jeśli chcesz szybciej przygotować sok zagotuj całość na mocnym ogniu.

Następnie przykryj garnek pokrywką i gotuj na wolnym ogniu. Zawartość garnka zabarwi się na fioletowy, bakłażanowy kolor.

Przelej zawartość garnka do naczynia, a garnek ponownie wypełnij wodą i zagotuj ją na wolnym ogniu.

Następnie po godzinie przelej miksturę do tego samego naczynia.

Dodaj pół szklanki soku z limonki i pozwól, aby mikstura ostygła.

Włóż całość do lodówki.

Pozostaw na tydzień, a następnie delektuj się sokiem z fioletowej kukurydzy domowej roboty.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas