Niezawodny przepis Magdy Gessler na ogórki kiszone. Podstawą tajemniczy składnik

Jak zrobić ogórki kiszone? Niezawodny przepis Magdy Gessler (fot. EastNews/Artur Zawadzki/REPORTER)
Jak zrobić ogórki kiszone? Niezawodny przepis Magdy Gessler (fot. EastNews/Artur Zawadzki/REPORTER)123RF/PICSEL

Tradycyjne ogórki kiszone. Jak kisić, żeby były twarde?

Jak zrobić dobre ogórki kiszone w słoikach? Magda Gessler radzi

Jak zrobić dobre ogórki kiszone w słoikach? Magda Gessler radzi
Jak zrobić dobre ogórki kiszone w słoikach? Magda Gessler radzi123RF/PICSEL

Ogórki kiszone: przepis. Tak robi je Magda Gessler

  • około 2 kg niewielkich ogórków gruntowych,
  • kilka kwiatów kopru (jeden na każdy słoiczek),
  • ząbki czosnku (po dwa na każdy słoiczek),
  • korzeń chrzanu (po kawałku na każdy słoiczek),
  • liście czarnej porzeczki (dwa na słoik),
  • liście wiśni (po jednym na słoik),
  • solankę (na jeden litr wody dwie płaskie łyżki soli).
Zwykłe ogórki zyskają dzięki temu wyjątkowe właściwościInteria.tv