Ustalono kto nie powinien jeść ziemniaków! Groźny też groch i kapusta!
Zdrowe osoby, z właściwie funkcjonującym układem pokarmowym mogą jeść prawie wszystko. Wystarczy, że prawidłowo zbilansują swoja dietę i ograniczą spożycie cukru, tłuszczów trans czy czerwonego mięsa. Te zasady nie dotyczą jednak wszystkich - osoby cierpiące na chorobę Leśniowskiego - Crohna muszą wprowadzić bardziej restrykcyjne zasady.
Choroba Leśniowskiego - Crohna to stan zapalny jelit, na który cierpią zazwyczaj osoby między 20. a 40. rokiem życia. Choroba rozwija się nie tylko w jelitach, ale atakuje także przełyk, żołądek, a nawet cały układ pokarmowy i mocno utrudnia codzienne funkcjonowanie.
Do najczęstszych objawów choroby Leśniowskiego - Crohna należą mocne boleści i skurcze, głównie po prawej stronie brzucha, biegunki lub wzdęcia i chroniczne zmęczenie. Osoby chorujące skarżą się także na brak apetytu i niedokrwistość, walczą z aftami i owrzodzeniami w jamie ustnej i zauważają znaczną utratę wagi.
Choroba Leśniowskiego - Crohna charakteryzuje się tym, że atakuje falami. Momentami objawy mocno się nasilają, by po jakimś czasie, chory zauważył chwilową poprawę i poczuł się lepiej. Ma to także związek z żywieniem - zła dieta powoduje zaostrzenie choroby, a przestrzeganie dietetycznych zaleceń przynosi ulgę i poprawę zdrowia.
Pacjenci, u których zdiagnozowano chorobę Leśniowskiego - Crohna muszą przestrzegać dość rygorystycznej diety. Szkodzą im takie produkty jak mocne napoje gazowane, alkohol, żywność znacznie przetworzona czy zawierająca sztuczne słodziki. Niestety, muszą także zrezygnować ze smacznych i zdrowych warzyw takich jak np. ziemniaki, brokuł, kalafior, groch czy kapusta. Objawy choroby zaostrza również dieta bogata w mocne przyprawy i niezdrowe tłuszcze.
Pacjenci borykający się z chorobą muszą przygotować się na długą walkę i pogodzić się z tym, że rygorystyczna dieta może towarzyszyć im już zawsze. W leczeniu Leśniowskiego - Crohna to właśnie prawidłowe żywienie ma największe znaczenie i przynosi pacjentom ulgę. Chorzy powinni także regularnie suplementować witaminę D i witaminy z grupy B oraz dbać o właściwy poziom żelaza.
***
Zobacz również:
Ziemniaki: Myślisz, że wiesz o nich wszystko?
Brokuły na liście najzdrowszych warzyw świata