Nigdy nie łącz z ziemniakami. W żołądku zachodzą wtedy groźne procesy

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Ziemniaki - z czym ich nie łączyć? Na co uważać?
Ziemniaki - z czym ich nie łączyć? Na co uważać?123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść ziemniaki?

  • żelazo
  • magnez
  • mangan
  • jod
  • potas
  • wapń
  • fluor
  • siarka

Które ziemniaki są najlepsze?

  • gotowania: bryza, cekin, jutrzenka, jurata, gracja, tajfun, mazur, finezja
  • pieczenia: denar, vineta, lord, impala, agata, zenia, impresja
  • smażenia: arielle, gala, ingrid, irga, irys, syrena, bellarosa, fresco, jelly
  • bulwy powinny mieć podobną wielkość, kolor i fakturę skórki - gładka jest oznaką wysokiej jakości, z kolei im bardziej chropowata powierzchnia, czy zróżnicowany kształt to bardzo możliwe, że ziemniaki były mocno nawożone
  • ziemniaki nie powinny być uszkodzone lub nadgniłe
  • lepiej wybierać jasne bulwy - ciemna łupina może być oznaką przenawożenia 
  • unikaj ziemniaków z widocznym zazielenieniem. Kolor ten świadczy o zbyt długiej ekspozycji na światło i sporej zawartości solaniny, będącej niekiedy przyczyną zatruć pokarmowych
  • odrzucaj ziemniaki kiełkujące - w nich najbardziej kumulują się rakotwórcze toksyny 

W jakie formie ziemniaki są najzdrowsze?

Najzdrowsze ziemniaki to te gotowane lub pieczone w łupinie
Najzdrowsze ziemniaki to te gotowane lub pieczone w łupinie123RF/PICSEL

Jakich produktów nie łączyć z ziemniakami?

Czy miękkie ziemniaki są jeszcze dobre?

„Ewa gotuje”: Zapiekanka ziemniaczanaPolsat